Френските фермери разсипаха сено и тор по улиците в протест срещу санкциите спрямо Русия

0
851

Френски фермери преградиха улици в град Ван, намиращ се в региона Бретан, както и пътните артерии извън него, блокирайки движението между западната и северната част на страната, съобщи британският вестник „Индипендънт”. Фермерите протестират заради понижаването на цените на млякото и свинското месо с почти 40% през последните 18 месеца, до което се стигна, след като Русия забрани вноса на селскостопански продукти и храни от държавите-членки на Европейския съюз в отговор на техните санкции спрямо нея заради окупирането на Крим и положението в Източна Украйна.

Протестиращите изсипаха на пътя бали със сено и купчини оборска тор и запалиха гуми от селскостопански машини, а шофьори на над 200 трактора и тежкотоварни автомобили с ремаркета преградиха движението. Подобни протестни акции имаше през миналата седмица във френските региони Нормандия, Пикардия и Оверн. Лидерите на протестиращите призоваха политиците в Брюксел да смекчат икономическите санкции спрямо Русия.

Въпреки подпомагането на стойност 600 млн. евро, получено от френското правителство през лятото на миналата година, фермерите негодуват, тъй като са принудени да продават млякото и свинското на цени, с които не покриват дори производствените си разходи, съобщава синор.бг.

Само преди дни френският президент Франсоа Оланд обеща да понижи данъците за фермерите в страната, които достигат 45% от приходите им, докато в останалите държави-членки на ЕС не надхвърлят 30%. Правителството на страната отбелязва, че половината от фермерите в страната са изпаднали в най-дълбоката си криза за последните 30 години, а 25 хил. фермерски домакинства са на ръба на фалита.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук