ФУРОР: Легендарният бос Таки финансира политическия проект на Слави!

0
2938

Митичният наркобарон  Христофорос Аманатидис-Таки най-вероятно е свързан с  бруталната гангстерска поредица от убийства, която разтърси България през последните дни и върна в хората страха от мутренското време на 90-те години, разкриват пред „Ретро” столични антимафиоти. 

Таки, който от края на 2007 г. не живее в България, е решил лично да поеме целия бизнес на ВИС след оправдателната присъда, която получи миналата година и правото да се върне свободно у нас. А това включвало и ревизия на всичко правено досега от хората му тук, докато той беше в изгнание.

В ъндърграунд средите върви упорит слух, че ВИС се връща и в политиката, купувайки си влияние и ще налее милиони в новия политически проект на шоумена Слави Трифонов. Връзките на Дългия с мафиотската организация са още от времето, в което основателите й братята Васил и Георги Илиеви бяха живи. Сега мафиотската структура отново се надявала да се слее с властта и да продуцира свой политически проект, за да развива безпроблемно бизнеса си. Именно на това се дължало и активизирането на Трифонов в последната година и серията от концерти, които организира, били съфинансирани не само от банкера-беглец Цветан Василев, но и от Таки, който готвел завръщането си в родния ъндърграунд.

С това вероятно са свързани и убийствата в последните дни, тъй като се разчиствал терена. Убитият на 7 януари около 20.30 ч. вечерта пред дома си в частния столичен квартал „Макси”  Веселин Стоименов-Весо Дебелия беше съдружник с всички по-големи босове на ВИС, а през сметките му са преминавали милиони със съмнителен произход. Той бе представител на две офшорки, регистрирани във Великобритания и САЩ. Те са свързани в общ бизнес с фирми, контролирани от Христофорос Аманатидис-Таки. Става въпрос за хотели, заведения, строителство и продажба на луксозни яхти. Таки държи десетки заведения, строителни фирми, хотели, офис сгради и фирми за строителство на пътища, които в сянка се управляваха от Дебелия.

Таки е баш собственикът на популярните дискотеки в Слънчев Бряг „Какао Бийч”, „Бедрум”, както и софийската „Червило”. Чрез концесии държи и плажовете в Несебър. За летният сезон оборотите на двете заведения на морето са към 10 млн. лева общо, от които половината са чиста печалба. Аманатидис участва в общо 12 търговски дружества, занимаващи се със сделки в целия спектър на бизнеса.

Липсата на Таки в България не попречи през изминалите години на успешната работа на дружествата му. Според официалните данни  някои от тях са реализирали печалби между 5 и 15млн. лева на година.  Твърди се, че с капитали на Таки е построен известният столичен комплекс „Макси” на бул. „Симеоновско шосе”. Освен хотела там има и луксозен жилищен комплекс със същото име, където бе убит Стоименов.

Според криминалисти Дебелия откраднал милиони от съдружниците си, сред които Таки и довереникът на боса Радостин Бързанов – Радо Слънцето. Стоименов е бил съдружник с Радо Слънцето в „Новита холдинг груп” ЕАД и офшорката „Стоименов груп лимитид”.
Проверка във фирмения регистър показа, че Веселин е участвал и в управлението и собствеността и на „Сохо” ООД, „Венис” ООД, „Айсберг 02” ООД и има миноритарно участие в по-малки компании.

От две години Веселин Стоименов е отклонявал част от приходите от хотелиерския бизнес в Слънчев бряг за себе си. След това ги инвестирал в инвестиционни фондове.
53-годишният софиянец през офшорните си фирми във Великобритания е изпирал голяма част от незаконните приходи на бившата силова групировка ВИС.  Бил заподозрян от Таки, че успява да изпере парите срещу по-нисък процент – около 20 на сто от сумата, а пред него е отчитал по 30 на сто. За себе си е прибирал 10%. Говори се, че след като злоупотребите му били разкрити, Дебелия имал ултиматум да възстанови над 5 милиона лева. Той обаче отказал да се разплати.

В последно време далаверите на Стоименов се въртели от жена, която работи в един от  големите инвестиционни фондове у нас. Същата дама е инвестирала откраднатите от Дебелия милиони в различни бизнеси с цел да ги изпере.

Не по-малко опасен съдружник от Таки на Дебелия е бил и 43-годишният Радостин Бързанов или както е по-известен в подземният свят с прякора си Радо Слънцето. Спецслужбите го сочат в разработки като едноличният цар на дрогата по Черноморието. Слънцето към днешна дата е без конкуренция в тъмния бизнес.
Хора на мафиота продавали наркотици в почти всички хитови дискотеки от Бургас до Варна. За туристическия сезон приходите от продажба основно на кокаин надхвърлят 10 млн. евро.

Бързанов е най-довереното лице на Христофорос Аманатидис-Таки  и по-принцип се занимава със светлата част от бизнеса на легендарната мафиотска организация ВИС. Също като него не е фен на публичността. Той е собственик на плажа на Слънчев бряг, култовата дискотека „Какао Бийч”, хотели и още десетки заведения. Неофициално притежава и няколко нощни заведения в столицата.

Дори и без да се включват наркотиците към оборота, заведенията под контрола на Слънцето правели огромни печалби от продажба на алкохол и данъчни измами.
През август 2010 г. при внезапна проверка на НАП в негови дискотеки в Слънчев бряг данъчните установиха, че на месец удряли по 2 млн. лева печалба. В същото време касовите апарати показвали драстично по-малки суми от порядъка на няколко хиляди лева.

Оборотът според свидетели бил толкова голям, че директно се изсипвал в чували и се отнасял в неизвестна посока. Тази практика не била променена и към днешна дата.
Радостин Бързанов има дългогодишна кариера на охранител във ВИС. Навремето той беше личният бодигард на създателя на групировката покойният Васил Илиев. Слънцето заедно с колегата си – охранителя Роберто Георгиев караха краден червен „Сеат” на няколко стотин метра зад мерцедеса на шефа им Васил Илиев в нощта на 25 април 1995 г.

Малко преди да стигнат ресторант „Мираж” около 20 ч., където Илиев имал насрочена среща с големия си авер Слави Трифонов, по ул. „Никола Каменов” изскачат килъри и започват стрелба с хърватски пистолет „Заги” по колата на Боса. Той умря на място, а килърите избягаха успешно, докато охраната на Васил Илиев се чудеше какво всъщност става.

След смъртта на създателя на ВИС, Радо Слънцето остава охрана на брат му Георги. Служи му вярно и до неговата смърт. На 25 август 2005 г., пред заведението му „Буда бар“ в курорта Слънчев бряг, около 22:30, снайперист го прострелва пред десетки свидетели. За убийството и до днес не е намерен  нито физическият килър, нито поръчителят. Въпреки печалната си слава на охранител, на който под носа му убиват и двамата му шефове, Слънцето е поет под крилото на следващия в йерархията на ВИС Христофорос Аманатидис-Таки. Радостин става шеф на охраната му е и плътно с Таки навсякъде.

Босът на модна къща „Агресия” Александър Антов, също е бил свързан с финансови схеми с ВИС. Това са надушили антимафиоти, разследващи убийството му. Той беше ликвидиран от килър професионалист с 2 куршума в главата на 8 януари близо до дома си в столичния квартал „Бистрица”. Това стана, докато разхождаше късно вечерта кучето си.

След смъртта му се оказа, че известния моден бос Антов е бил бос, но в минало време. През последните години бизнесът му западал, а той е предприел поредица от нелогични на пръв поглед финансови схеми. Както агенция № 1 в България „ПИК” първа разкри, той е продал завода си в столичния квартал „Надежда” на безценица. На 5 ноември 2014 г. „Агресия груп”  прехвърля завода си на бул. „Рожен” номер 22 в жк. „Надежда“ на „Бреда кардс България“ срещу 59 250 лв. Активите включват земи от 9500 дка, магазин на бул. „България“ 58 и още 4 сгради.

Собственик на „Бреда кардс България“ е друга фирма, която пък е собственост на Петко Васков Митов. „Агресия груп“ престава да съществува в 11,19 ч на 13 май миналата година, когато се преименува на „Росарт“ и отново минава под контрола на Петко Митов. Антов е бил принуден да прехвърли бизнеса си на никому неизвестния 38-годишен Митов.

Какво се крие зад скандалното прехвърляне не е ясно. Повече от очевидно е, че Антов прехвърля активите срещу някакви дългове.
Според оперативна информация на службите, въпросният Митов е лице, ползвано от ВИС по схеми с данъчни измами. Много е вероятно самият Антов също да е участвал в ДДС-афери и точно това да е причината за убийството му. Като мотивът да е тайно отклоняване на пари към себе си.

Още един кървав инцидент от миналата седмица някои свързват с името на Таки. Става въпрос за люлинския наркобос Цветан Миленов – Църи, член на страховитата Банда на Чуковете, рязала уши на конкурентни дилъри на дрога по заповед на Аманатидис. На 6 януари към 18,30 часа привечер Миленов заредил пистолета си „Макаров” и се опитал да се самоубие. Трагедията е станала в дома му в кв. „Люлин”.

Поне такава е официалната версия. В момента той е в критично състояние и в кома в болница Пирогов. Като шансът да оцелее е почти нулев. Твърди се, че решението сам да сложи край на живота си е взел след любовна драма и тридневна оргия с наркотици.

Любопитен детайл е, че лекарска експертиза показала движение на куршума от дясната страна на темето му и е излязъл през лявата му буза. Това според криминалисти е изключително странна траектория. Обикновено човек, решил да се самоубива с пистолет, го насочва в слепоочието си и стреля там. А не насочва оръжието от горната част на главата надолу. Тази поза е характерна за класическо убийство, което няма как Църи да си е спретнал сам.
Това е поредният трагичен инцидент около бандата на „Чуковете”. Нейният бивш лидер Борис Борисов-Боби Белята беше разстрелян с 13 куршума на 27 февруари миналата година до затвора в столичния кв. „Казичене”.

Главата на Белята е паднала покрай ключовото му участие в бандата на „Чуковете”. Като неин шеф в определен момент от време, както самата прокуратура посочва, бандитът е имал много информация, част от която взривоопасна. Например кои полицаи са покровителствали бандата и колко пари са взимали за това. Плъзна дори слух, че той се е съгласил да стане защитен свидетел на прокуратурата, като издаде ролята на Таки в цялата организация. Което е коствало и главата му. Същият сценарий е много възможно да се е случил и на Цветан Миленов, коментират пред изданието полицаи.

Автор: Мони Петросян /retro.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук