Хелзинкският комитет накисна Динко от Ямбол пред прокуратурата

0
1144

Българският хелзинкски комитет даде на прокуратурата мъжа, който лови бежанци с голи ръце и АТВ – Динко Вълев от Ямбол.

Историята на Динко от Ямбол, както го познават вече хората, обиколи социалните мрежи. Мъжът прави акции за залавянето на нелегални емигранти, преминаващи през България в търсене на убежище в страни от Европейския съюз. Според мнозина Динко е герой и много българи трябва да вземат пример от него. Хелзинкският комитет обаче не смята така.

Според неправителтсвената организация Динко от Ямбол е престъпник. „Основания за сигнала до прокуратурата са признанията му за извършени от него редица престъпления във връзка с тези граждански арести“, съобщават от БХК.

„В репортажите Вълев признава, че е нанасял такива удари по хора, които са били от естество да причинят кървящи рани. Пострадалите са били част от група, включваща мъже, жени и дете, бягащи от Сирия. Вълев ги е принудил да лежат с лице към земята в продължение на час и половина, след като е отправил към тях смъртни заплахи. От един от репортажите става ясно още, че той е преследвал мъж в продължение на 2 км., преди да го залови. Вълев отправя и редица обидни квалификации срещу бежанците и внушава страх от тях“, пише комитетът в сигнала си до прокуратурата.

„От репортажите става ясно, че Вълев предлага да се създадат доброволни отряди, които да се насочат към границата с цел залавяне на търсещите убежище, които са преминали на българска територия. Предлага държавата да заплаща надници за всеки заловен човек. Така той не само подбужда българското общество да се отнася със страх, отвращение и неприязън към бежанците и активно да ги отхвърля, но призовава това да става организирано и чрез сила. Сериозността на намерението му се потвърждава и от негови призиви в социалната мрежа „Фейсбук“. Според информация на bTV доброволците се събират на 11 март и тръгват към границата“, казват още от БХК./труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук