Херпесите може да предизвикват болестта на Алцхаймер

0
1389

Болестта на Алцхаймер може да бъде причинена от вируси като херпес, информира британският вестник „Телеграф“.

Група от 31 учени и специалисти от университетите Оксфорд, Кембридж, Единбург, Манчестър и Империъл Колидж в свое научно съобщение посочват, че основните причинители на болестта Алцхаймер са вирусите на херпеса, бактерията хламидия и особен вид бактерия с форма на търбушон.

Според проф. Дъглас Кел от университета в Манчестър „съществуват неопровержими доказателства, че болестта на Алцхаймер се предизвиква от микробен компонент. „В момента те се опитват да намерят процедури, които предотвратяват натрупването на лепкави амилоидни плаки и неправилно нагънат „тау“ протеин в мозъка, които пречат на общуването на невроните помежду им. Това води до загуба на паметта.

Авторите твърдят, че вирусите и бактериите са често срещани в мозъка на възрастните хора и, въпреки че обикновено са в латентно състояние, те могат да се активират след стрес или при изложена на риск имунна система.

Известно е, че вирусът на херпеса уврежда централната нервна система и лимбичната система в мозъка, които регулират настроението и предизвикват опрeделени ментални промени.

Експертите твърдят, че вирусните инфекции в мозъка предизвикват симптоми, подобни на Алцхаймер и връзката е била подценявана твърде дълго. Те предлагат изследванията върху ролята на инфекциите в причинно-следствената връзка на болестта на Алцхаймер, включително проучванията на антимикробна терапия да продължат.

Според новите открития те могат да се подобрят бъдещото лечение на болестта на Паркинсон и други прогресивни неврологични състояния.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук