Хит в Кюстендилско! 100 лева на ден от манатарки

0
1132

По около стотина лева на ден си докарват запалени гъбари от Кюстендилско през последните дни. От няколко дни орди берачи атакуват баирите и слизат с чували манатарки и пачи крак от Осоговската планина.

„Тази година гъбите тръгнаха по-късно, най-вече заради студеното време”, разказва един от „професионалистите” в бранша, пенсионерът Даниел Цветков /66 г./, от Кюстендил. Според него гъбите тръгнали първо в селцата около българо-сръбската и българо-македонската граница.

Сред „професионалистите“ в бранша е и 37- годишният Ангел Васков. Той и брат му Росен са се усъвършенствали в брането на гъби.

„От девет години си докарваме по някой лев отгоре от гъби”, разказва Росен, а брат му Ангел обяснява, че така издържа семейството си, тъй като има три деца, а жена му Вероника не работи. Това лято двамата братя се надяват цената на гъбите да е добра и да изкарат хубави пари. Ангел Васков признава, че при хубав ден двамата с брат му си докарват по 100-120 лева на ден.

„Събираме предимно манатарка и пачи крак, но не подминаваме и челядинките, макар че сега ги изкупуват по 2-3 лв. килото. Ако сме набрали добре, вечерно време челядинките ги носим вкъщи и жената ги готви на супа или ги пържи с яйца”, разказва Ангел.

Иначе цената на пачия крак е 4.50 лв. за кило, а на манатарките варира, като най-високата цена е 6 лв. килото, а трето качество струва едва левче, но там попадат стари и проядени от червеи гъби.

Двамата братя допълват, че от години обикалят предимно горите в треклянските села, както и около кюстендилските Долно и Горно Уйно, откъдето брали през последните дни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук