Хора получавали миньорски пенсии в Силистра

0
3949

Шестима души са задържани при акцията срещу служители на Националния осигурителен институт в Силистра. Това съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев пред БНТ. Той уточни, че на тях са повдигнати обвинения в участие в организирана престъпна група, като не изключи в хода на разследването те да бъдат привлечени и като обвиняеми във вторични престъпления.

Прокурор Иван Гешев потвърди, че сред задържаните е и шефът на НОИ Милен Пенчев, който се оказа баща на певицата Тита. Тепърва ще се изяснява дали той е имал ръководна длъжност в схемата.

По думите му срещу такса от 10 000 лева в НОИ са дефинирали заплатилите си лица като миньори без да са били такива, като така те са получавали възможност да получават висока пенсия. Документацията е минавала през осигурителния институт, като на папката са поставяли инициали СМЧ, което е установено, че означава „силно мой човек“. Директорът на НОИ и подопечените му не са упражнявали сериозен контрол на тези лица и те са получавали миньорски пенсии.

Иван Гешев бе категоричен, че тепърва предстои анализ на огромна документация, като според него едва ли схемата е уникална само за Силистра и е напълно възможно по подобен начин да се ощетява държавата и на други места. „Не сме бедна държава, пари има, но явно се краде много“, категоричен бе прокурор Гешев пред водещия Георги Любенов.

 ЕЛИН ДИМИТРОВ

Actualno.com

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук