Хранителните продукти ще поскъпват догодина

0
453

Хранителните продукти ще поскъпват догодина. Такава прогноза направиха икономистът Юлиян Войнов и финансистът Георги Атанасов. Според Войнов цената на храните е достигнала дъно заради дефлационните процеси, но вече тенденцията е преодоляна.

“Една от основните причини беше началото на ембаргото върху вноса и съответно износа към Русия, но това отминава, така че по-скоро ще има някакъв натиск върху ценовото равнище на пазара в България и храните са първите, върху които може би този натиск ще се усети, тъй като това наистина са най-чувствителната група от стоки, които са задължителни за всеки един бюджет”, подчерта Войнов пред БНР.

Въпреки че цените на горивата на международните пазари ще останат ниски и догодина, това няма да се чувства толкова осезаемо от българските шофьори, прогнозира от своя страна финансистът Георги Атанасов:

“Мога да направя сравнения като погледна цена на бензиностанция примерно три, четири, пет месеца в дадена страна как се колебае тази цена и какво се случва у нас. Очедно пазарът у нас се диктува от някакви други закони, не пазарни”, каза още той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук