Христо Грозев: Или Пригожин ще бъде мъртъв или ще има втори преврат в Русия

0
94

Писателят, обявен за издирване от Русия, даде интервю пред „Файненшъл таймс“ в Колорадо

Христо Грозев от разследващия сайт „Белингкат“ даде интервю за в. „Файненшъл таймс“. „Или Пригожин ще бъде мъртъв, или ще има втори преврат“ в Русия каза българинът от Аспън, щата Колорадо, в Средния запад на САЩ.

Христо Грозев, който бе обявен от Русия за издирване в края на миналата година, винаги гледа през рамо, а котка му помага да открие евентуален агент, отбелязва авторът Едуард Лус, националният редактор на британския всекидневник за Съединените щати.

Въпреки че Аспън се намира на надморска височина от близо 2500 метра, следобедът в града е зноен. Христо Грозев, водещият разследващ за Русия в „Белингкат“ – използващата открити източници разследваща група, която разкри многобройни руски заговори и убийства – се извинява, че е закъснял с около 20 минути, след като е карал пет часа през Скалистите планини от Денвър, отбелязва авторът на статията.

Грозев му е доверил, че сега има възможност да прекара „значително време“ със семейството си за първи път от февруари, когато беше принуден да напусне Виена, след като австрийските власти му казаха, че вече не могат да гарантират безопасността му.

Въпреки че е българин, Грозев бе обвинен от съдебната система на Владимир Путин за „чуждестранен агент“ – по същество враг на Русия с мишена на гърба си. След като претеглил другите варианти за пребиваване в Европа, Грозев стигнал до заключение, че Съединените щати са най-сигурното място. Семейството му остава базирано в Европа, обобщава Едуард Лус.

Попитан в коя част от САЩ пребивава, 54-годишният българин отговорил: „Да кажем, че редувам западното и източното крайбрежие.“

Авторът отбелязва, че Христо Грозев е провел редица разследвания за Русия, разкривайки методите за действие на Путин. Грозев бе част от екипа, получил тази година награда „Оскар“ за документалния филм „Навални“ за опита за убийство на руския опозиционер, който сега е в затвора.

Въпреки че не може да обяви българина за „предател“ – най-рисковата категория руски граждани, за които почти неизменно краят е болезнен – Москва очевидно го разглежда като заплаха, пише „Файненшъл таймс“.

Христо Грозев два пъти се е връщал в Австрия при под много строга охрана. При второто посещение – през март, след като баща му починал – полицията казала, че е твърде опасно за него да отиде на погребението. Позволено му било да се срещне със семейството си само за кратко с полицейски придружител в безопасна къща в столицата Виена, отбелязва изданието.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук