Хубаво лято за плаж обещават синоптиците

0
783

Дъждовна пролет и хубаво лято, без валежи по морето. Това обещаха в Световния ден на метеорологията – 23 март, от НИМХ към БАН във Варна.

Туристическият бранш и гостите по родното море ще се радват на много плаж и безоблачни дни през цялото лято, уверяват синоптиците. Според един от Световните центрове за сезонни прогнози се очаква топла и дъждовна пролет през април и май, но валежите секват в началото на юни.

Сухото лято с валежи около нормата 30-50 л на кв.м ще продължи до септември, каза за „Труд“ Вяра Рафайлова, ръководител на сектор „Прогнози“. Всяко лято е значително по-топло от предходното. Периодът 2011-2015 г. е най-горещият в историята от 1800 г. насам. Под допълнителното влияние на мощното тихоокеанско течение Ел Ниньо 2015 г. беше най-топлата от началото на измерванията, каза Иван Иванов, шеф на НИМХ, филиал Варна. Тези 2 градуса повишение, за които се говореше в глобален мащаб, че могат да се окажат пагубни за земното кълбо, ние вече ги преполовихме и достигнахме 1 градус повишение, посочи той.

Отминалата зима не беше необичайно топла, но както температурата на морската вода, така и средната месечна температура на въздуха не паднаха под 5 градуса. Дъждовната пролет е благоприятна за земеделските посеви сега, стига влагата да не прекали по време на зреенето и при жътва, предупреди Иванов.

Наблюдателната мрежа от метеорологични и хидроложки станции на НИМХ, филиал Варна, включва 267 пункта, разположени на територията на 8 области в Източна България. Ежедневно се издават прогнози за времето и морето и предупреждения за опасни явления за хората и корабоплаването. Стотици клиенти са потребители на хидрометеорологична информация./труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук