Цацаров: Няма искане от Украйна за екстрадиция на единия от биячите на Околовръстното

0
1349

До 17 ч. вчера не сме получили искане от страна на украинските власти за екстрадиция на Георги Близнаков – един от биячите на Околовръстното шосе. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, който заедно с премиера Бойко Борисов и правосъдният министър Екатерина Захариева инспектира ремонта на т.нар. Военно НДК, където ще се помещават Софийският районен съд и прокуратурата.

„Ако постъпи искане от Киев, то трябва да влезе в отдел „Международен“ на Върховната касационна прокуратура“, каза Цацаров. Той е начуил за това от новините. „Моето мнение е, че всеки трябва да си получи заслуженото независимо дали е бил в Украйна, или не. В конкретния случай ме интересува какво е правил на Околовръстното“, поясни Цацаров.

Той коментира и пристигналата палестинска делегация по повод смъртта на палестинеца Омар Зайед.

„Палестинската делегация не се състои от прокурори и следователи, затова не може да се очаква съвместно разследване между българските и палестинските власти“, каза главният прокурор. „Ако палестинците желаят информация по случая, те могат да я получат чрез Външно министерство. Вчера те са имали среща със зам.-министъра на външните работи и ако пред него са поставили такова искане, ще бъде удоволетворено“, категоричен бе главният прокурор.

Според Цацаров разследването за смъртта на палестинеца е на етап разпит на свидетели и ще очаква заключение на съдебно-медицинската експертиза. Според него искането на палестински дипломати д-р Ахмед Ал Мадбух да присъства на аутопсията не отговоря на българските закони и затова не е бил допуснат.

„Ако палестинската страна и роднините поискат материали по делото, могат да ги получат. Аз не съм подозрителен човек и работя само с факти“, каза главният прокурор.

Цацаров коментира изказване на колегата си Лозан Панов. „Да подозирам председателя на ВКС означава да не си разбирам функциите като главен прокурор“, каза Цацаров. И добави: „В същото време  и той трябва да е сигурен, че нямам задръжки да казвам каквото мисля, включително и за него“./24 часа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук