Цацаров: Прокуратурата издирва Арабаджиеви, не вярва на изявления

0
4027
Снимка: Информационна агенция "Бгнес"

Прокуратурата не приема уведомления, казани пред микрофони. Тя действа по реда на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров по повод твърденията на адвоката на Ветко и Маринела Арабаджиеви Илиян Василев, че те ще се върнат доброволно в страната до дни.

„Не сме пощенска станция, която да получава потвърждения. Кой е заявил, че ще се върнат? Това са изявления на адвоката“, подчерта обвинител номер 1.

Цацаров потвърди за трима арестувани на 12 септември в рамките на разследването за данъчни престъпления и пране на пари, по което бяха обвинени членове на фамилия Арабаджиеви и техни служители. В колата, с която са пътували тримата, бяха открити 500 000 лева. Главният прокурор не даде подробности има ли връзка на задържаните с Арабаджиеви.

Заявявам, че действията ще продължат, категоричен беше Цацаров.

По думите му, както за акцията в хотелите на семейство Арабаджиеви, така и при разследването на бизнесмена Миню Стайков, всички действия са координирани с ръководството на прокуратурата.

Има изпратено искане за екстрадиция на Димитър Желязков по надлежния ред, но разглеждането му е от компетентността на турския съд, допълни Сотир Цацаров.

Припомняме, при спецоперация в офиси в столичния хотел „Маринела“ и в пловдивския хотел „Марица“ бяха арестувани 10 души. На шестима от тях бяха повдигнати обвинения. Сред обвинените е и синът Вълчо Арабаджиев, който е с обвинение за пране на пари.

След това срещу 20 хиляди лева парична гаранция на свобода излязоха Вълчо Арабаджиев, Румелия Кирилова и Елена Караянчева. Според специализирания наказателен съд няма опасност тримата задържани да се укрият и да извършат ново престъпление. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления – укриване на данъци и пране на пари.

Адвокат Илиян Василев каза, че до дни Маринела и Ветко Арабаджиеви ще се върнат в България доброволно.

Двамата са издирвани с европейска заповед за арест от края на август. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления – укриване на данъци и пране на пари.

На 12 септември бяха арестувани трима души, заподозрени за връзка с делата на семейство Арабаджиеви. В колата им са открити 500 000 лева.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук