Цветанов: Всички заедно трябва да работим срещу антиевропейското говорене

0
1591

ЕС няма да се разпадне, защото в неговата основа стоят фунадаменталните европейски ценности. ЕС е политическо обединение, което по своя характер е хибридно. Думата хибридно има и положителен смисъл и аз я използвам точно в него. Европа е родината на националните държави и благодарение на това в огромна степен са удивителните постижения на Европа. Всяка национална държава е създадена с насилие и историите на държавите в Европа са свързани с много пролята кръв. ЕС е създаден доброволно и членството в него е доброволно.

Това каза проф. Георги Фотев по време на провеждащата се под патронажа на председателя на Народното събрание кръгла маса на тема „Има ли криза на европейските ценности?“. Европейското изследване на ценностите е широкомащабна, транснационална и дългосрочна изследователска програма, отнасяща се до основните човешки ценности. Тя дава поглед към идеите, вярванията, предпочитанията, нагласите, ценностите и мненията на гражданите от цяла Европа. Това е уникален изследователски проект върху мисленето на европейците за живота, семейството, работата, религията, политиката и обществото. В събитието участие взимат още председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, доц. Румяна Коларова, политици, социолози, политолози, общественици, учени, университетски преподаватели, журналисти.  „Всички европейци трябва да браним и отстояваме европейските ценности. Ние не трябва обаче да допускаме да се заличи националната идентичност. Не трябва да допускаме да се заличи един от най-старите езици в Европа – българският. Всичко това е залегнало в основата на културното многообразие на Европа. Свободата е другата основна европейска ценност. Точно Европа е родината на свободата“, категоричен беше проф. Фотев.

„На политиците също ни е много трудно да успеем да представим мнението си“, каза от своя страна Цветан Цветанов.

„Трябва да имаме предвид, че за последните 10 години Европа се е променила много. Няма това спокосйвтие и този растящ политически и икономически тренд. Всеки се стреми към Европа и към ЕС. За нас перспективата е по-добра за селдващата финансова рамка, защото България ще получи повече средства. В последните години ЕС е подложен на огромна хибридна атака. Антиевропейското говорене се увеличава, както в медиите, така и в политическите партии. Лошото е, че системни партии, които принадлежат към системни европейски политически семейства, също се включват в антиевропейското говорене. Всички заедно трябва да работим, за да не се създават условия за това антиевропейско говорене“, категоричен беше Цветанов.

„Демокрацията е силна, защото всеки може да изразява свободно мнението си. На предстоящите евроизбори трябва активно да разясняваме за вредата от това антиевропейско говорене. Трябва да попречим на антиевропейските настроения и фалшивите новини. И в България има системни партии, които провеждат това антиевропейско говорене. Политиците от началото на демокрацията взеха своето решение за ЕС, НАТО и европейските ценности. Това беше и желанието на демократичната общност. Днес ние помагаме на държавите от Западните Балкани за тяхното присъединяване към ЕС“, разкри той.

„Образованието също е много важно. Децата и младите хора днес приемат членството в ЕС за даденост. Образованието е основен акцент. Най-важното е наративите да бъдат гледани и да не се допускат опорните точки на антиевропесйкото говорене да взимат превес“, завърши Цветан Цветанов./novini.bg/

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук