Цветанов: Гражданите да подават сигнали, а не да правят арести

0
1175

По-логично е гражданите да подават съответните сигнали и информация на компетентните органи и правоохранителната система да реагира максимално бързо и да залавя групи бежанци, а не гражданите да правят арести.

Това заяви в понеделник председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС Цветан Цветанов. Той участва в кръгла маса в Благоевград на тема: „Национална сигурност и мигрантски натиск: рискове и решения”.

„Тази тема е изключително чувствителна. Трябва да имаме хуманно отношение към тези чужденци, които влизат на територията на страната. Но пък трябва действително да се подобрява координацията между гражданското общество, между тези граждани, които искат да са съпричастни с така наречените доброволни отряди, те да подават информация на компетентните органи, които имат правомощия по задържането и да се прави съответния оперативен анализ за недопускане на подобни групи“, каза Цветанов. По-рано в интернет бе публикуван поредният клип, показващ как членове на доброволен отряд ловят нелегални мигранти край границата.

Според Цветан Цветанов е важно да се хващат и тези, които организират преминаването на групите с мигранти през страната ни. Той е категорчиен, че в последните няколко месеца МВР и ДАНС започват много ефективно да противодействат на всички тези трафиканти, които прекарват тези групи през България.

„Убеден съм, че точно това е смисълът на всички обществени дискусии, както и на тази в Югозападния университет днес. Да обсъждаме темите за бежанския поток, за националната сигурност. Всичко, което ще чуем, може да се вземат добри препоръки за промяна на законодателството. За мен е изключително важно, че за последните няколко месеца направихме законоддателни промени, с които дадохме възможност на Министерство на отбраната да се вкючи към охраната на сухопътната граница. Искам да благодаря на колегите от МО и МВР за бързата синхронизация, която беше постигната”, каза още зам.-председателят на ГЕРБ.
Много важно е да се следи и да се действа превантивно на това, което предстои да се случи занапред. Той е удовлетворен, че след спирането на Балканския път и срещите на високо ниво ЕС – Турци, Турция започва да изпълнява своя ангажимент и бежанският поток има намаление както към България, така и към другите държави от ЕС.

Цветанов уточни, че е нужно технологично време за пренастройване и търсене на алтернативи след прекъсването на Балканския път. В момента алтернативите са България, Албания и Италия, към настоящия момент има сериозно засилване към Албания, което отново създава заплаха за Италия. Гърция и Турция започват да работят по-координирано и поетият финансов ангажимент от ЕС дава възможност на Турция да разполага с 3 милиалда евро на първия етап, които да бъдат използвани за справянето с бежанския поток.

„На територията на Турция се намират някъде около 2 700 000 бежанци, от тях само 250 000 са в лагери. Всички останали са потенциална вълна, която може да дойде към Европа. Тук трябва да бъдем много внимателни, да наблюдаваме процесите, взаймодействието между ЕС, САЩ, Русия, защото в Либия също има един сериозен потенциален бежански поток, който може да тръгне към Италия, Малта – около 4 милиона бежанци. Всичко, което води до някакви допълнителни напрежения и конфликти, както вчера в Македония, е притеснително. Но се надявам, че държавите полагат максимални усилия, за да може да се намали напрежението. България е солидарна към решаването на този проблем с хуманитарната помощ, която направи българското парвителство след разпореждането на премиера Бойко Борисов”, каза още Цветан Цветанов./кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук