Център за подкрепа на онкоболни и семействата им ще правят в Русе

0
870

Център за подкрепа на хора с онкологични заболявания и техните семейства ще бъде създаден в Русе. Зад инициативата застават съвместно Комплексният онкологичен център и Многопрофилната болница за активно лечение. Управителят на КОЦ-Русе д-р Камен Кожухаров и д-р Йосиф Новаков – заместник-председател на Съвета на директорите на МБАЛ-Русе, представиха днес дарителската кампания „Твоята стъпка напред“.

„В Русе и региона за момента не съществува център от такъв тип, в който може да бъде потърсена психосоциална помощ. Има нужда от място, където хора с подобни проблеми да могат да обсъдят свободно своите притеснения, съвети, проблеми и положителни истории. Този център ще помага на всеки човек, който води битка с рака, и на неговите роднини“, обясни д-р Кожухаров.

Работата на специалистите ще се състои в това да помогнат на хората с диагноза рак и техните семейства да разберат повече за заболяването, причините за появата му и неговото лечение. Те ще предоставят важна информация, която обяснява какво представлява болестта и кои методи са част от оздравителния процес. Тъй като съществуват много физически и емоционални проблеми, съпътстващи пациентите с такава диагноза, разговорите с психолог или други хора, минаващи по същия труден път, могат да им помогнат да се справят по-лесно.

Болницата вече е предоставила помещение за центъра. То се намира в приземния етаж на АГ-комплекса. Тепърва обаче ще се правят изчисления колко средства са необходими за ремонта и оборудването му. За кампанията под мотото „Твоята стъпка напред“ е разкрита и специална дарителска сметка. За 2015 г. на отчет в КОЦ-Русе се водят около 18 000 души. Статистиката сочи, че броят им се увеличава, но това е свързано с по-голямата преживяемост на онкоболните.За последните пет години броят на починалите болни е намалял двойно. /Пик

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук