Циганите откачиха! Излязоха на протест: Не им стигали 453лв., искат 1200лв базов доход!

0
2359
След като стана ясно, че по европейска заповед от януари 2018 г. държавата ни трябва да осигури минимален месечен базов доход в размер от 453 лева за хората от малцинствата, които са безработни и нямат жилища и образование… След като чуха новината ромските лидери изригнаха бурно и на висок глас: “Ние с 450 лева на месец какво по-напред да направим? Кредитите ли да си покриваме, сметките ли да си платим, децата си ли да изхраним?!? Повечето от нашите хора са с по 4-5 деца… Как тия горе си мислят, че един ром може да живее с 450 лв.?!?”.
 Лидерите на няколко ромски организации, сред които „Дром“ и „Евро рома“ на Цветелин Кънчев се събраха и подписаха обща декларация, в която се заричат, че ако правителството не предложи на всеки безработен ром минимален базов доход от поне 1 200 лв. месечно, цялото циганско население в държавата ще излезе и във верига от масови граждански протести ще блокира държавата. При тази галопираща инфлация, българската държава трябва да осигурява на нашите хора поне по 1200 лева на месец минимален базов доход, или изобщо да не се подиграва, коментира председателят на ДРОМ Илия Илиев.
Припомняме, че в края на миналата седмица правителството взе следното решение:
От 1 януари малцинствата в България да получават от държавата безусловен базов доход от 453 лева месечно. Така плюс останалите европейски помощи минималният месечен доход на всеки безработен циганин у нас ще скочи на около 1 000 лева. Решението на правителството е взето под натиск от Европейската комисия и българският хелзински комитет за защита правата на малцинставата в България.
Според ЕК и БХК хората от малцинствата у нас масово живеели при нечовешки условия, което е недопустимо за държава – членка на ЕС в 21 век. В никоя друга европейска страна малцинствата не са подложени на толкова яростна дискриминация, колкото в България.
Очевидно обаче гласуваната безвъзмездна месечна помощ от държавата, циганите не са доволни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук