ЦИК зове с писма 18-годишните да гласуват

0
1259

ЦИК ще изпраща писма до всички 18-годишни младежи, за да ги мотивира да гласуват. Това решиха от комисията на едно от последните си заседания. За целта те ще искат дирекция „ГРАО“ към регионалното министерство да им предостави информация с трите имена и адресите на младежите, навършили пълнолетие за времето от местните избори миналата година досега.

В писмата от ЦИК ще разяснят на тинейджърите какви са техните избиратели права. Според членовете на комисията така ще се покаже лично отношение към всеки един от тях, още повече, че според новите изборни правила гласуването е задължително. От ЦИК се позовават и на практиката в редица евространи, където изпращат по пощата различи разяснителни материали по време на кампанията.

ЦИК ще отдели почти 70 000 лева за изработването на клиповете, слогана и логото на разяснителната кампания. За целта в понеделник ще обявят и обществена поръчка. Фирмите ще могат да подават своите оферти до 21 септември, а самата кампания ще трябва да стартира на 1 октомври. ЦИК ще наеме и ПР- агенция, която да дава консултантска помощ при реализирането на кампанията. За това ще се отделят около 100 000 лева, ПР – агенцията ще има за задача да менажира и страницата на ЦИК във фейсбук.

Комисията ще пита българите кое ги затруднява при гласуването

ЦИК реши да възложи допитване до четири социологически агенция, като вече формулира и въпросите. В проучването избирателите трябва да кажат още и от какви допълнителни разяснения имат нужда при вота. Говорителят на ЦИК Цветозар Томов дори предложи да попитат гражданите дали не искат да се информират по мобилния телефон за това как да гласуват и за изборните си права.

Българите зад граница със свои членове в СИК

Незаетите места в секциите в чужбина ще се качват на страницата на ЦИК. Когато партиите не са предложили свои хора в тях, то те ще се попълват по предложение на посланиците или външния министър. Те пък от своя страна ще могат да правят това по предложения от българската диаспора в съответната страна. ЦИК е приела образец за заявления за откриване на секции зад граница, като той ще важи и за президентския вот, и за референдума. Заявленията ще могат да бъдат подавани и по електронен път. Според последните поправки в Изборния кодекс извън дипломатическите и консулските представителства вече ще се откриват секции при наличие на не по-малко от 60 заявления. А общият брой на секциите в една държава не може да надвишава 35./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук