ЦИК откри имената на покойници в списъците с подписи на хора, подкрепили партии за участие в изборите

0
1277

„Относно процедурата да се събират подписи в подкрепа на дадена партия, наистина има странни и некоректни подписки – например в тях има починали хора. Не искам да приемам, че подписването в такава подписка крие някакви рискове за здравето. Вероятно причината да се появят там е друга. По принцип има смисъл в идеята, когато партия отиде на избори да има някакви доказателства за това че е популярен и се приеме от гражданите. Друг е въпросът дали това е най-уместният начин да се провери това”, коментира пред Нова тв говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

„Гражданите, които се проверяват на сайта на ЦИК, ако установят, че личните им данни са използвани неправомерно, могат да се обърнат със сигнал или жалба до Комисията за защита на личните данни. Ако се обърнат към ЦИК, ние ще препратим техния сигнал на комисията, защото тя е компетентния орган”, поясни Томов.

Новото в бюлетината е, че най-отдолу ще има празно квадратче „Не подкрепям никого”. Вотът в това квадратче ще се брои за действителен глас и няма да се отрази в процентите на кандидатите. „Според мен няма да има драматичен ефект от това нововъденеие. Тоест избирателната активност няма да се различава рязко”, коментира говорителят на ЦИК. Във връзка със слуховете, че ще има глоби за тези, които няма да отидат да гласуват на изборите, той уточни, че те са неверни.

www.bnews.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук