Църквата венчава, само ако женихът влиза в затвора

0
1189

Църковните сватби спират за половин месец от днес заради започващия Богородичен пост. Забраната се вдига чак на 15 август, когато е празникът Успение Богородично, популярен повече като Голяма Богородица. Това съобщиха от Светия синод. През това време обаче, ще се правят изключения, но само за случаи, които не търпят отлагане, например за двойки, където невестата е бременна и, ако младоженецът е осъден и предстои да влезе в затвора, поясниха духовници.

Изключения се правят и за войници, както и за тежко болни, които искат да се венчаят. За да не останат без благословението на Църквата в последните две недели от юли по-големите столични храмове буквално бракосъчетаваха на конвейр. Повечето от черквите, венчавата и в събота, макар и според канона този ден да е отреден за памет към покойниците. Затова в събота църковните сватби са забранени в уставите на всички православни църкви, включително и на българската.

В храмът „Света Неделя” през уикенда бяха извършени бракосъчетания на общо 18 двойки. Само в един ден в храма „Свети Иван” Рилски в Софийската духовна семинария венчавките бяха шест. Така, по шевовете от сватбари се пукаха храмовете и във всички по-големи градове на страната в последния ден за сватби вчера.

По време на Богородичния пост, който започва от днес, както и по време на останалите три – Коледен, Великденски и Петров се приема изключително само растителна храна. Риба се разрешава само на 6 август, когато е празникът Преображение Господне.

В останалите дни вярващите консумират само храни от растителен произход. Тази от тях, които са решили да се причастят идната неделя, трябва задължително преди това да се изповядат пред свещеник.

Църквата обаче не препоръчва такъв строг пост на хора, страдащи от гастрит и язва, с тежки заболявания, както и на бременни и деца. Изключения се допускат и за хора, които пътуват и нямат възможност да спазват извънредния хранителен режим.

Летният пост е много благоприятен за здравето, тъй като на пазара има много плодове и зеленчуци, цените им падат, а същевременно те очистват организма от токсините и шлаките.

Богатата на влакнини растителна храна подпомага изхвърлянето на отровите. Това обясни водещият диетолог и специалист по диететите проф. Донка Байкова от Медицинския университет в София.

Ако човек е с някакво хронично заболяване, преди да започне поста да каже на своя личен лекар. Ако докторът прецени, че някое хронично заболяване може да се обостри, да не го предприема, допълни тя./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук