Цялата администрация в България се преобръща, променят 68 закона! ЗАСЯГА ВСЕКИ ГРАЖДАНИН, ВЕЧЕ НЯМА ДА МОЖЕМ ДА…

0
1293

Правителството предлага законова регламентация за отпадане на изискването да се представя свидетелство за съдимост пред администрацията.

Министерският съвет одобри проект на Закон за допълнение на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, съобщи пресслужбата на кабинета.

С него се предлага изменение на 68 закона, в които се съдържа изискването за представяне на свидетелство за съдимост пред администрацията.

Целта е да се установи принципът на служебно събиране на информация относно съдебния статус на физическите лица.

Свидетелството за съдимост е един от най-често срещаните удостоверителни документи, които се изискват от гражданите в рамките на административни производства, въпреки че данните са налични в друга администрация.

С предлаганите промени ще се постигне значително намаляване на административната тежест както от гледна точка на време, така и от гледна точка на разходи за гражданите във връзка с получаването на услугата, се изтъква в прессъобщението.

Предложението е в изпълнение на един от основните приоритети, изведен в Програмата за управление на правителството за периода 2017-2020 г. – намаляване на административната тежест за бизнеса и за гражданите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук