Чакаме газ от Турция, тя от нас – рамо за ЕС

0
873

Министър-председателят: Отношенията между Анкара и Съюза ще се нормализират

България да получава газ през територията на Турция. Тази възможност обсъдиха днес премиерите на двете страни Бойко Борисов и Бинали Йълдъръм на срещата си в Анкара. На нея също така беше изразена позицията на южната ни съседка, че тя ще разчита на нашата държава за европейската й интеграция.

„България и Турция са еталон за добросъседство. ЕС ни е семейство, а Турция ни е най-големият европейски съсед. Отношенията им пряко ни касаят“, изтъкна Борисов след разговора си Йълдъръм, по чиято покана бе на еднодневна визита в Турция навръх рождения си ден. И изрази в допълнение увереност и оптимизъм: „Ще се нормализират и отношенията между Турция и ЕС. В момента те са в най-ниската си точка. Изговориха се неща, които в обикновени обстоятелства не биха се казали. Трябват дипломация и убеждение, за да възстановим отношенията, които имаше преди 2 години.“ Според премиера напрежението в обстановката идвало от провелите се избори в много страни, но вече се очаквали спокойствие и добър тон.

Борисов припомни за ползите от подписаното споразумение между ЕС и Анкара за мигрантите. „Тази вълна щеше да помете Европа. Ние сме точно до Турция“, каза премиерът. Той призова да си спомним пика на бежанската криза и помощта на южната ни съседка. По наблюденията му Турция все още смята, че ЕС е бъдещето й, но някои държави заявили, че не биха я приели. Тъкмо затова премиерът се надявал на добри външни министри и дипломати.

„С Йълдъръм имаме консенсус“, отбеляза премиерът. Той изрази очакване, че можем да си сътрудничим с Турция за пренос на газ, и изтъкна, че ще се водят преговори в тази насока. „Надявам се в тези преговори да се включи азерският газ“, посочи Борисов, който очевидно визира необходимостта от газ за хъба „Балкан“. И допълни: „Турция е нашият партньор на южния план на НАТО. Много сме силни в изказванията, но не бива да забравяме ролята на Турция. Наблизо се водят военни действия.“

Бойко Борисов бе посрещнат в Турция от своя колега Бинали Йълдъръм.

От своя страна Йълдъръм заяви, че европейската сигурност започва от Турция и България. „Европа трябва да има това предвид“, заяви той. И даде ясно да се разбере, че има надежди за присъединяване на страната към ЕС. „Догодина ви предстои председателството на Съвета на ЕС. То е важно за европейската перспектива пред Турция. Имаме стъпки в насока по присъединяване към съюза. Очакваме подкрепа от вас“, не скри турският премиер, по чиито думи в южната ни съседка пребивават около 3 млн. сирийски бежанци. Той поиска преразглеждане на идеята за безвизово придвижване на турски граждани. „По време на референдума Европа не се представи добре, нито по време на опита за преврат. Много страни реагираха мълчаливо или бурно. Европа трябва да преразгледа виждането си към Турция“, отбеляза той, но подчерта, че България се е справила отлично на този „тест“.

Освен това Йълдъръм изрази благодарност за доброто ни отношение към турците, които живеят в България. „Тези хора са важен елемент за засилване на отношенията ни. Откритото отношение, което демонстрирате, ви прави чест. Вие сте подкрепа за тях. Явявате се гарант за ограничаване на крайни изяви“, обърна се той към Борисов и заключи: „Двете съюзнически страни ще развиват отношения, ще си сътрудничим. Ще съхраним границите. Ще работим за просперитета на района ни.“

Министър-председателят бе посрещнат по-рано в резиденция „Чанкая” с химна ни от премиера на Турция, заедно с председателя на Комисията по култура и медии в НС Вежди Рашидов, министъра на външните работи Екатерина Захариева, шефа на кабинета му Румяна Бъчварова и посланика ни Надежда Нейнски. Борисов подарил на своя турски колега копие на кана от Рогозенското съкровище, а той от своя страна го поздравил за рождения му ден на български език.

По-късно Борисов се срещна и с турския президент Реджеп Ердоган в новия дворец „Бештепе” в Анкара и така стана първият български държавник, стъпил в това здание.

Премиерът празнува рождения си ден в имението на османския султан

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм реши да даде вечеря ифтар в чест на българския си колега Бойко Борисов навръх рождения му ден в кьошка на Вахдеттин в истанбулския квартал Ченгелкьой. Историческият и културен паметник е бил имение на последния османски владетел султан Мехмед VI Вахдеттин.

Стотици пожелания за ЧРД заваляха междувременно и от потребители в социалните мрежи. Освен това у нас премиерът се сдоби с паметник в Алеята на славата във варненското село Климентово, на който освен името му е изписано „Мисия: Да възроди България“. Инициаторът Росен Марков обясни, че за момента на него има въпросителен знак, като от Борисов зависи този знак да се превърне в удивителен.

Захариева: Това е ключов партньор за нас
„Турция е ключов партньор за нас в области като миграцията, сигурността и борбата с тероризма“, написа във Фейсбук министърът на външните работи Екатерина Захариева след срещата с турския си колега Мевлют Чавушоглу.
„Отчетохме и ръста от 1,7% на стокообмена, който за 2016 г. е с размер 3,5 млрд. евро. Износът ни за Турция е на стойност 1,9 млрд. евро, а вносът- 1,6 млрд. евро“, посочва тя. „Споделих, че ценим приноса на югоизточната ни съседка за справяне с миграционния натиск, и че очаквам доброто сътрудничество в тази сфера да се задълбочи“, нашиса още Захариева. Двамата с Чавушоглу били единодушни, че двустранните отношения между страните ни трябва да се развиват на принципите на добросъседство, взаимно доверие и зачитане на националните интереси./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук