Часовници с ПАНИК бутон спасяват двойкаджиите на матура!

0
1565

С настъпването на сезона на матурите и кандидатстудентските изпити у нас и по света процъфтява сравнително нов пазар. На него се търгуват устройства, които служат за преписване и измама по време на изпити, информира „Труд“. Дигиталната техника в тази област напредва с часове, а цените падат непрекъснато.

Под 200 лв. в български интернет сайтове можете да закупите часовници, в които да качите готови текстове, очила с камери, микрослушалки и още куп джаджи за мошеничества.

Българските закони не забраняват продажбата и употребата на такива устройства. По тази причина всичко остава в ръцете на квесторите – дали ще съумеят да сгащят и изобличат измамниците. Двубоят настава!

Изтичането на решени тестове за матури и свалянето им от интернет срещу заплащане придобива тревожни размери не само у нас, но и по света.

Вчера Министерството на образованието и науката се обърна към главния прокурор Сотир Цацаров за съдействие по този наболял проблем (виж карето).

Британският вестник Daily Mail излезе с обширна публикация по въпроса, като поводът бе изтекли онлайн SAT тестове на Острова.

Изпитът на 3000 студенти в Тайланд бе анулиран този понеделник, защото в залите бяха открити десетки хайтек устройства за преписване.

Паралелно с всичко това способите за преписване по време на самия изпит напредват с огромни стъпки. Добрият стар „царски пищов“ отмира и способите за измама навлизат в дигиталната ера.

Български сайтове предлагат „часовници за преписвачи“ с цени, вариращи от 69 до 160 лв. В тях по електронен път се въвеждат и четат впоследствие текстови файлове.

Ето какво пише в онлайн рекламата на такъв продукт:

„Часовникът чете кирилица, но няма меню на български за разлика от новият модел на часовника V7. Спешен ПАНИК бутон за скриване на текста и показване на стандартния циферблат. Ръчен режим на прелистване и автоматичен режим, който позволява страниците да се сменят автоматично през период от 1 до 10 секунди, без да е необходимо да натискате бутоните на часовника. Визуализиране на графични файлове – изключително подходящо за формули. Часовникът е с две години пълна гаранция.

Не съществуват устройства, който да попречат на използването на часовника! Не се влияе от заглушители!“

Два пъти по-скъп модел часовник за преписване примамва с повече възможности:

„Уникален часовник, подходящ за преписване, който може да ви помага в успешното вземане на изпити, матури, класни и контролни. Този модел е може би най-добрият продукт на пазара в момента, защото е с много подобрени функции, включително поддръжка на кирилица, MS Word (.doc) и PDF файлове. Това става благодарение на софтуера, който е неразделна част от часовника. Чрез него вие можете безпроблемно да възпроизведете всякакви текстови файлове, да определяте шрифт, големина и цвят на шрифта, яркост на буквите, да задавате заден фон в различни цветове. Паметта е 8 GB, софтуерът работи на WINDOWS операционни системи – XP, VISTA, WINDOWS 7 и WINDOWS 8.

Езици: английски, френски, немски, италиански, нидерландски, португалски, испански, чешки, шведски, полски, руски, турски, Унгарски, индонезийски, гръцки, арабски, японски, китайски.

Комплектът съдържа: 1 брой часовник, 1 брой слушалки, 1 брой USB кабел, гаранционна карта – две години пълна гаранция. ОТСТЪПКА ЗА РЕДОВНИ КЛИЕНТИ!“

Друг хит на пазара на преписвачите са микрослушалки с телесен цвят, които се поставят в ухото и по тях се диктуват темите. Проблемът при безжичните предаватели обаче е, че модерните университети вече разполагат с мощни заглушители, които блокират радио- и телефонните сигнали.

Преди да ползвате микрослушалката обаче, трябва задължително да си почистите изключително добре ухото. Иначе не работи. Пише го в инструкциите. След се сложи в ухото, слушалката се свързва в буксата за хендсфри на телефона и… воала!

В Тайланд тази седмица трима студенти са заловени с очила с монтирани в тях безжични камери, чрез които са изпратили снимки със задачите на хора извън залата, които са им изпратили решенията на смарт часовници. Ректорът на университета „Рангсит“ в Банкок разкри, че всеки от тримата измамници е платил по 800 000 бахти (23 долара) на екипа, организирал мошеничеството.

Не по-малко находчиви са и някои от аналоговите методи за измама – например отлепяне на етикета на шише с минерална вода, написване на формулите на гърба и повторното му залепяне. Внасянето на вода в залата не е забранено.

Разновидност на този чалъм е да се използва бутилка от кола. Сканира се етикетът и след това се отваря с рhotoshop. Изтрива се текстът за състава и производство и се нанася необходимата информация. След това се сканира, принтира и се залепя като нов етикет на бутилката. Може да се въоръжите с повече бутилки. Така де, кой може да ви ограничи пиенето?! Но все пак не правете малък склад от напитки.

Засечени са и готови написани теми върху празни бели листа, но с невидимо мастило, което можеш да видиш с очила със специални стъкла, неотличаващи се на външен вид от обикновените. Сядаш, вадиш нужната тема и просто преписваш невидимия текст с химикалка.

Стига се и да крайности – ученичка в САЩ призна, че си е направила пищов от дамски тампон – едно от малкото неща, разрешени за внасяне в изпитните зали отвъд Атлантика.

Пак в Америка двама студенти в залата си сверявали отговорите, като използвали Морзова азбука – почуквали с молив по банките. Обаче един от квесторите се оказал радиолюбител – и това ако не е кофти късмет!

МОН иска помощ от Цацаров за стоп на измамите

Заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов изпрати писмо до главния прокурор на Република България Сотир Цацаров с молба за съдействие при установяване на злоупотреби при провеждането на държавните зрелостни изпити през майската сесия на 2016 г.

В писмото зам.-министър Стаматов подчертава необходимостта прокуратурата да предприема необходимите действия при евентуални нарушения, за които в Министерството на образованието и науката са постъпили сигнали.

Исканото съдействие е свързано най-вече с усилията, които МОН полага, за да се пресече порочната практика в навечерието на матурите в социалните мрежи или по други канали да се предлагат решени тестове срещу заплащане.

Източник: bnews.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук