Чистят речни корита, откриват крадени портфейли

0
1108

В Шумен започна чистене на речните корита на реките „Енчова“ и „Поройна“, които минават през града и са опасно затлачени от растителност, дървета и много смет. Целта е да не се допуснат наводнения при очакваните пролетни валежи. Сред отпадъците работниците откриват всевъзможни „находки“, включително и празни портфейли и дамски чанти. Май са захвърлени от ловки крадци, коментират работници. Не ги предават на полицията, защото са много мръсни и всички до едно празни. Другият хит сред боклуците са старите автомобилни гуми, хвърляни от шофьори. Пълно е и със строителни отпадъци и дрехи, каза шефът на общинското предприятие „Паркинги, гаражи и благоустройство“ Сергей Стойков.

Общината прави чистеното на над 40 дка опасни речни участъци със свои средства и с две общински фирми. Не е възможно 40-50 души да премахнат боклука, хвърлян от 90-хиляден град в продължение на години, каза във вторник пред журналисти кметът Любомир Христов /ГЕРБ/. Градоначалникът призова шуменци към повече отговорност и да се включат в акцията по общоградско лъскане на Шумен на 16 април, когато ще има ръкавици за всички. Иначе фирма е направила оглед и е поискала 670 000 лв., за да премахне нерегламентираните сметища в града и селата от общината.

След почистването на речните корита е нужно тяхното укрепване и корекция. Общината има готов проект за 22 млн.лв., който е внесен и се очаква финансиране. Пороен дъжд в края на септември м.г. нанесени огромни поражения, които трябва да се отстранят./Труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук