Човекът, който върти милиардите на Путин

0
1410

За пръв път на български! Разследването, което взриви света!

Виолончелистът Сергей Ролдугин, близък приятел на руския президент, е в схемата с прането на парите му през офшорките в Панама

Появи се дословен превод на скандалния материал за тайните авоари на руския президент Владимир Путин в прословутата афера „Панама Пейпърс“. Текстът е публикуван в началото на седмицата от опозиционния руски в. „Новая газета“.

Никога няма да познаете, че това е човекът, който върти милиардите на Владимир Путин. Руският президент е поверил тайните си авоари не на някой хитър олигарх, нито на сръчен финансист или пък на ловък схемаджия. Тайните пари на Путин се въртят от един… виолончелист! А историята е направо поразителна.

На 24 март 2016 г. в голямата зала на Консерваторията свири Академичният симфоничен оркес­тър на Московската филхармония под ръководството на Юрий Симонов. Водещият обявява следващото изпълнение в програ­мата – произведението на Ернст Блох „Шеломо“ – еврейска рапсодия за виолончело и оркестър. Музикантите се изправят и на сцената излиза чо­век с черна копринена рубашка, с малко старо­модна, но все пак стояща му добре артистична прическа. Пълната зала го посреща с овации. Той заема мястото си на солист, наглася удобно своето остаряло и види­мо любимо виолончело и замира.

След кратка засечка с нотите, предизвикала одобрителни усмивки в за­лата, оркестъ­рът засвирва. Виолончелистът, който в това произведение въплъщава гласа на славния цар на юдеите Соломон, затваря очи, за да се абстрахира от околния свят и да остане насаме с магията на музиката.

Този човек е Сергей Ролдугин, за когото може да се каже, че живее два живота. В единия от тях – отворения за света – той е признат майстор в своята работа, един от известните виолончели­сти на страната, народен артист на Русия и про­фесор. Но другата част от живота му до вчера беше скрита от всички под завеса от тръстове и екзотични офшорки, които оперират с мили­арди долари,получавали на своя сметка „дарения“ във вид на несъбираеми заеми от най-богатите бизнесмени в страната и контролирали дейността на стратегически пред­приятия в Русия.

И ако за своята основна професия Сергей Ролду­гин като човек, истински влюбен в музиката, из­глежда е готов да говори с увлечение, то „другия си живот“ той обсъжда с далеч по-малко желание, в което успяхме да се убедим след кратък раз­говор насаме с маестрото в неговата гримьорна.

Как виолончелистът е успял да построи такава колосална офшорна империя – отговор на този въпрос репортерите от „Новая газета“ намериха в хода на съвместното разследване с десетки журналисти от най-добрите световни издания – „Зюддойче цайтунг“, Би Би Си, „Льо Монд“ и други. Това разследване, продължило повече от година, бе наречено от Дмитрий Песков, прессекретар от президента на Русия, „информационна атака срещу Владимир Путин“.

Най-добрият приятел на президента

„Володя (Путин – б.р.) учеше в едно училище с брат ми, аз живеех в друг град и когато се върнах в Ленинград, брат ми ми разказа за Вовка. Доведе го и се запознахме. Това беше, струва ми се, през 1977 г. Срещнахме се и от тогава не сме се раз­деляли. По-рано, когато нямаше къде да отида, ходех при него – там спях и ядях. Ето така се запознахме“, разказва за своето запознанство с президента Сергей Ролдугин в официалната биография на Владимир Путин „От първо лице“.

Ролдугин не е просто приятел на лидера на Ру­сия, към когото невинаги оправдано в последните години причисляват много хора в страната, а действително е човек, който има голяма роля в живота на президента. В книгата „От първо лице“ Ролдугин е един от най- често споменаваните персонажи: той не просто е имал възможност да наблюдава живота на Владимир Путин отстрани, но в младостта му е бил участник в най-важните събития в съдбата на президента. Двамата заедно преминават през сбиванията по улиците в неспокойния по онова време Санкт Петербург, заедно са, когато Ролдугин бяга от казармата и с песни пресичат нощния Ленинград с един стар запорожец, заедно ходят на театър със симпатичната девойка Люда – по онова време не още Путина.

„Преди заминаването за Германия им се роди Маша (първата дъщеря на Путин – б.р.). Моят тъст имаше вила до Виборг, луксозно място, и когато я взехме от родилия дом – отидохме да живеем там: Володя, Люда, аз и жена ми. Празнувахме раждането на Маша“, разказва Сергей Ролдугин, който става кръстник на първата дъщеря на бъдещия президент на Русия.

За разлика от други приятели на Владимир Путин, влезли в списъка на „Форбс“ по време на неговото управление, за богатството на Сергей Ролдугин до днешния ден не беше известно нищо. Макар виолончелистът да не държеше в тайна своята дружба с президента, неговият единствен актив, за който се говореше публично, бе миноритарен дял в АКБ-Русия, известна като „Банката на приятелите на президента“.

„Аз не съм бизнесмен, нямам милиони“, призна Ролдугин в интервю за „Ню Йорк Таймс“ през 2014-а. Само че благода­рение на теча от компа­нията „Мосак фонсека“, успяхме да разберем, че свързаните с известния виолончелист компании оперират не с милиони, а с милиарди долари. Тези офшорки можели да получават пари от структури, близки до се­мействата на Ротенберг, Сюлейман Керимов, Алексей Мордашов… Те заработвали десетки милиони рубли дневно от съмнителни сделки с акции на руски държавни компании, а след това инвестират тези сред­ства както в покупки на стратегически активи в страната, така и в лични („развлекателни“) проекти, свързани с родственици и приятели на президента.putin2

Офшорна империя

В коридорите на Кон­серваторията, след като Ролдугин изпълнява сво­ята част от музикалната програма, се подрежда опашка от негови бивши ученици и поклонници. Пред репортерите на „Новая газета“ при маестрото идва млад човек – бивш ученик или син на познат. „Аз сега се занимавам с финанси и работя във външно-търговска баанка“, започва той…

„Но моля ви се, аз съм далеч от това – виждате: даже виолончелото ми е старо“, отвръща Ролдугин.

След това се запознава с нас и ни кани в гримьорната си. Когато го попитаме за офшорните компании с оборот милиарди долари, той не се затваря – откритостта изглежда е едно от основните му положителни качества. Но избягва от отговора – като че ли наистина не е в час много с тази тема.

„Момчета, честно казано в момента никакви коментари не мога да дам. Пълво трябва да погледна за кое може да се говори и за кое не бива. Просто се боя да давам интервю. Когато отказах да дам интервю на едни немци, те написаха, че Путин така е заплашил своите познати и приятели, че тях ги е страх да говорят. Ето в такъв вид ме представиха. Аз разбирам, че това са много важни неща. Занимавам ли се с бизнес или не? Откъде са парите? Чии са? Аз знам всичко това, но това са деликатни неща“, съгласява се виолончелистът.

Тогава ние съобщаваме на маестро Ролдугин имената на офшорните компании, а също така и техните сделки със стратегически активи в страната, в частност с КАМАЗ, АВТОВАЗ, „Видео интернешънъл“ (ключов играч на пазара на тв реклама) и директно го питаме има ли той към тях отношение.

„Бях свързан с този бизнес много отдавна. Още преди перестрой­ката. Така се получи. И после това започна да се развива и ето какво стана. Тези пари са субсидирали и Дома на музиката (който Ролдугин управлява в Санкт Петербург), това е предмет на отделен раз­говор“, казва музикантът, прибира разследването на „Новая газета“ в ка­лъфа на виолончелото и обещава да поговори с нас след няколко дни. Но след това спира да отговаря на телефонните ни обаждания.roldugin2-645x363

Впрочем, съдейки по документите, офшорките, за които говорехме, са били регистрирани през 2006-2009 г. и са съществували до 2014­-15 (след това са били закрити). Основни в тази история ще бъдат четири компании, две от които са принадлежали на руския виолончелист директно, а останалите – на свър­зани с него хора.

Ролдугин е бил соб­ственик на „Sonnette Overseas” на Британски­те Вирджински острови и на „International Media Overseas” (IМО) от Па­нама. В тези компании интересите на приятеля на президента са предста­вени от предприемачите от Санкт Петербург Олег Гордин и Александр Плехов (и двамата свързани с банка „Русия“). Те от своя страна са били ак­ционери на „Sandalwood Continental” и „Sunbarn“.

Съдейки по тези сдел­ки, онова, което успяхме да проследим, е, че всяка от тези офшорки има своя роля. Някои от тях получавали пари без всякакво обезпече­ние от кипърската „RCB Bank” (значителен дял в нея се контролира от държавната ВТБ), а след това разпределяли тези средства между други компании за раз­лични нужди. Други се използвали за контрол на крупни пакети акции в руски предприятия. Трети играели роли на тактически фирми, чрез които се управлявали пари и се отписвали несъбираеми дългове.

Но заедно те могат да бъдат считани за части от една схема. Делата от тяхно име са водени от едни и същи сътруд­ници. Техните документи са в един пакет. Много сделки са провеждани и подписани в един. И всички тези компании са управлявани от едно място – банка „Русия“.

Откъде са парите?

Съдейки по документи от базата данни на „Мосак Фонсека“, общият оборот на банковите сметки само на „Sandalwood Continental ”е бил около 2 милиар­да долара. А в отчетите от 2009 г. е посочено, че стойността на нейните активи е 18 милиарда рубли. Оборо­тите на другите компании от схе­мата, доколкото можем да съдим по достъпните ни документи, всъщност се изчисляват на стотици милиони долари. Откъде разполагат с такива пари?

Източниците на свързаните с Ролдугин оф­шорки могат да се разделят на три групи:

а) съмнителни извънборсови сделки с акции на най-големите държавни ком­пании на Русия – „Роснефт“ и „Газпром“

б) „пожерт­вования“ от големи руски бизнесмени

в) преферен­циални заеми от кипърската „ВСВ Вапк”.

В резултат на само две сложни сделки офшорките на Ролдугин полу­чили право да претендират за 4 милиарда рубли и 200 милиона долара, като са заплатили за това ни повече, ни по-малко от 2 долара.

Компания, свързана с Рол­дугин, заплатила само 1 долар, е купила правото да претендира за 200 милиона долара.

Човек, позна­ващ Ролдугин, потвърди осо­бената роля на музиканта: „За оперативни решения, а също и непублични задачи, Влади­мир Путин раз­читаше на кръг от бизнесмени, в основата на кой­то бяха приятели от петербугския му период. Но много от тях загубиха него­вото доверие, да кажем така – за­ради лакомия. На президента му трябваше човек, на когото може да се довери без съмнение, за да може чрез него да се информи­ра за реалното състояние на нещата. Освен че никога нищо не взе, Ролдугин не се изкуши от разкоша. В нашия кръг го наричаме Княз Мишкин“.

Друг човек от обкръжението на известния руски виолончелист на молба на „Новая газета“ да го опише с една дума, реагира мълниеносно: „Наречете го „пазача“. Ще бъде точно“.

Източник: в-к Уикенд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук