Чуждите инвеститори гледат отново към България

0
1335

Пазарът на недвижими имоти в България през 2016 г. се е раздвижил след години криза по-осезаемо от прогнозите на брокерите. Има сериозен ръст на сделките в най-големите градове в страната. Такива са основните тенденции на родния пазар на имоти според последните проучвания на анализатори. Наблюдава се и устойчив интерес не само към ваканционния тип имоти, но и към градски имоти и жилища.

През 2013 г. настъпи края на петгодишната криза на пазара на имоти в България. На пазара излязоха купувачи, които през последните години поради икономическата криза отлагаха решението си за покупка. Подобна констатация прави генералният директор и собственик на „БГ ИМОТИ“ с официално представителство в Русия под търговско наименование „БОЛГАРСТРОЙ“ Милен Янков пред авторитетното руско издание polpred.com.

Българският предприемач отчита, че обемите на продажбите в сравнение с 2015 г. са нарасналикато посочва, че пазарните дялове на конкуриращите се за руските инвестиции държави се разместват значително, което дава възможност на България да привлече голям процент от интереса на купувача.

За последните година и половина се наблюдава тенденция към нарастване на търсенето и сделките с имоти/жилища в по-висок клас, констатира още Янков като отбелязва, че купуват чужденци, в т.ч. и руснаци, които вече разбират, че „безплатен обяд няма“.

Експертът в областта отбелязва още, че понастоящем се наблюдава интересна тенденция на пазара – всички, които са купували имоти на ниска цена се стремят да се освободят и да ги продадат. Той е категоричен, че тази тенденция оказва съществено влияние върху цените.

Собственикът на лидера в продажбите на пазара на недвижими имоти в България потвърждава последните проучвания на анализаторите като споделя пред руското издание, чепрез 2015 г. купувачите са купували не само имоти по морето, но и се е увеличил в пъти интереса към жилища в София и големите градове – Варна, Бургас. Милен Янков отдава тази тенденция на отличната инфраструктура на градовете. Той отбелязва, че интересът към софийските имоти е нараснал почти с 10%.

В България сега значително се подобриха условията при ипотечните кредити. Банките са преразгледали политиката си и вече значително по-лесно дават ипотечни кредити на чужденци, добавя още той.

В качеството си на доказан експерт в областта Милен Янков прогнозира, че през 2016 г. цените ще останат на същото ниво.

http://www.bnews.bg/

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук