Шаренкова поряза Станишев: Сергей, ако не помагаш, не пречи!

0
948

След „Бузлуджа“ Сергей Станишев изрази изненада от категоричността на Корнелия Нинова, че левицата ще се яви с общ кандидат на президентските избори. Лидерът на ПЕС изказа безпокойство, че в БСП имало противоречиво отношение към АБВ, които носели едва 1,6% и можело и без тях. Това заяви в коментар пред „Епицентър“ членът на НС на БСП и издател Светлана Шаренкова.

Ето какво заявява още Шаренкова:

Станишев трябва да е наясно, че общата лява кандидатура не е каприз на лидера на БСП, а желание на мнозинството, заявено в общопартийното допитване. Станишев не трябва толкова бързо да забравя, че под неговото ръководство БСП претърпя съкрушителни загуби и разцепления, които можеха да бъдат предотвратени с мъдрост и такт.

Станишев наложи на БСП сляпото следване на политиките на своя ментор Мартин Шулц, които обезличиха и бюрократизираха европейското ляво, не каза и дума срещу антируските санкции и заробващото Трансатлантическо споразумение. А върхът на политическото лицемерие и всеядност беше одобрението, което Шулц даде на Росен Плевнелиев след неговата антибългарска и русофобска реч в Европейския парламент.

Така че, щом Сергей не може да преодолее своя егоцентризъм и комплексите си от Георги Първанов, то поне да не пречи на партията да намери най-верния път за единение на левицата за победа на президентските избори. В политиката резултатът не е механичен сбор от процентите на социолозите. Ако левите партии издигнат две или три кандидатури, избирателите ще се объркат и демотивират, ще подарят победата на ГЕРБ. Така левицата ще предаде обществените надежди за промяна на 2/3 от хората, които не подкрепят управлението на Бойко Борисов.

БСП в своята 125 – годишна история – в нелегалност и борба, на власт и в опозиция, е била силна, когато е спазвала принципите за промяна, идейност и единство. Промяна следваща интересите на хората и динамиката на света, който днес е многополюсен. Промяна, която да доведе до отвоюване на Европа от бюрокрацията, корпорациите и олигархията и да бъде върната на народите.

Идейността като последователно отстояване на идеали и принципи. Единството, без което ще продължи да бъде слаба и компромисна, страничен наблюдател, а не лидер в политическия процес. Днес от БСП се очаква да промени България, да я направи социална държава, а това може да стане само със загърбване на различията и единение на левите сили.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук