Шарлатани церят рак с глад и глухарчета

0
1423

Шарлатани церят рак с глад, сода, глухарчета и отвари, като дават напразни надежди на тежко болни пациенти. Пишман лечителите дебнат пред болниците, за да вербуват нови клиенти, алармират близки на пострадалите, цитирани от „Телеграф“.

70-годишен дядо с карцином на стомаха пръснал над 600 лева за терапия с „чудодеен природен елексир”, оплака се дъщеря му. „На няколко пъти ми е искал пари – 12 лв, 22 лв – все суми, които завършваха на две. Беше ми странно, понеже аз му пазарувам и плащам сметките и той няма къде да ги харчи“, допълва тя.

Преди месец жената разбрала, че парите отивали за друго. „Оказа се, че след едно посещение при лекаря, докато ме чакал пред болницата, една жена го заговорила. Той й казал, че е болен и тя отвърнала, че знае рецепта за природно лекарство“, заяви дъщерята.

Възрастният мъж похарчил над 600 лева за „лечението“, което включвало глухарчета, мед, червено вино и екстракт от алое.

Проверка сочи, че в интернет е пълно с подобни рецепти, гарантиращи „успех в битката с рака“. Онкоболен споделя, че ходил при прочут дядо от Родопите, който давал рецепти за 1 месец глад, пиене на много течности и всеки ден по 4 клизми.

Масово пациенти с рак търсят шанс в алтернативните методи, като много от тях попадат на шарлатани в района на болниците. Други пък се доверяват само на „известни лечители“, сред които масажист от Слънчев бряг, поп от Видинско, знахарка от Ломско, маг от Варна, ходжа от Софийско и др. Сред най-популярните шашми за „стопяване“ на раковите клетки са лечение със сода, бяла газ, кленов сироп, както и с чесън. Пациенти с рак на устната кухина пък се самолекуват със зехтин, керосин и жабурене с ракия./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук