Шенген се разпада с главоломни темпове!

0
1035

Норвегия, Швеция, Австрия, Германия, Франция и Дания вече са възстановили граничните проверки в Шенген. Берлин реагира, че Шенген е важен, но е в опасност.

Говорителят на Европейската комисия Тове Ернст поясни, че първите пет от посочените държави са съобщили на ЕК за намеренията и основанията си неотдавна. Засега комисията няма нужда от повече информация от тях по този въпрос.

ЕК е получила писмото от Копенхаген вчера, затова предстои да го оцени. Ернст уточни, че Дания засега възнамерява да извършва проверки до 14 януари.

От 1 януари Швеция въведе задължителна проверка на документите на влизащите от Дания, която пък ще проверява идващите от Германия.

През последните месеци в Швеция бяха подадени 163 000 молби за убежище – най-големия брой на глава от населението в ЕС. В същото време Дания получи само 18 000 искания за убежище, отбелязва АФП.

Принципите на Шенген и на свободното движение в ЕС са изложени на опасност, заяви Мартин Шефер, говорител на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

„Свободното движение е изключителна ценност. Шенген е много важен, но е в опасност“, подчерта той след решението на Дания да въведе контрол по границата си с Германия.

Европейското законодателство предвижда няколко възможности за възобновяването на граничния контрол в Шенген при предвидими или извънредни обстоятелства. При всеки случай на възобновяване на контрола по границите, ЕК следва да бъде информирана и има правото да оцени дали тази мярка е необходима и съразмерна.

В Шенгенското пространство са 25 държави: Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Естония, Исландия, Испания, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Чехия, Швейцария и Швеция. В зоната влизат 3 държави, които не са членове на ЕС – Исландия, Норвегия и Швейцария./Брадва

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук