Шести ден жителите на Кричим са без вода

0
438

Шести ден жителите на Кричим са без вода. Това съобщи кметът Атанас Калчев.

„От 31 декември около 200 къщи тотално нямат вода, при другите домакинства водата е със слабо налягане“, каза Калчев.

„Това, което се случа лятото е, че не се оводнява руслото на река Въча“, обясни той. „НЕК не изпуска вода от язовирите през бентовете, паднали са нивата на шахтовите кладенци на ВиК, в тях почти няма вода. По тази причина дружеството няма как да осигури вода към абонатите“, каза Калчев. По думите му, тези проблеми идват от НЕК, когато има много почивни дни, без значение дали е зима, или лято. „Те използват водата за произвеждането на ток, от който печелят“, каза Калчев.

„От водата, която се изпуска в река Въча те не печелят и затова работят против всички правилници и утвърдени графици от МОСВ“, добави Калчев. По думите му, от НЕК действат като монополисти. Хората не са съгласни да им носят вода с водоноски, особено през зимата, каза Калчев. По думите му, тази сутрин те са обърнали водоноска в знак на протест и сред хората има такива нагласи. „Не може освен три милионния заем, който общината ще изплаща за водния проект и това, че се вдигна цената на водата, да няма и вода. Това им идва малко в повече на хората“, каза кметът Калчев. По думите му с вода от водоноски те не могат да се къпят, а и старите хора няма как да се снабдяват с вода, тъй като не е лято.

От МРРБ съобщиха, че се осигуряват се водоноски за жителите на Кричим и село Устина, които са без вода, поради намалените количества във водоизточниците, снабдяващи населението. Поради недостатъчните водни количества шахтовите кладенци на Помпена станция „Кричим” не работят с необходимия дебит, което е причина за нарушаване на нормално водоподаване за Кричим и село Устина. Към момента с нарушено водоснабдяване са 196 абоната в града и 25 абоната в селото. Нарушеното водоподаване е регистрирано на 1 януари т.г.

„ВиК” ЕООД –гр.Пловдив осигурява питейна вода на засегнатото население с мобилна водоноска./Фокус

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук