Шефът на КГБ издърпал ушите на нашата ДС

0
1667

Всесилният шеф на КГБ Андропов забранил наши ченгета да организират преврат в Гърция

Когато през 1967 г. Юрий Андропов става шеф на КГБ, работата на съветските специални служби чувствително се активизира. Външното разузнаване на СССР веднага подготвя няколко плана за силови мероприятия на територията на чужди държави.

Най-важната специална акция, планирана през ерата на Андропов, е в Гърция. Там през 1967 г. група полковници вземат властта чрез държавен преврат разпускат парламента и обявяват военно положение. Гръцката комунистическа партия (с голямо влияние в страната) минава в нелегалност. Партийното ръководство в Москва заповядва на Първо главно управление на КГБ веднага да осъществи пряка връзка с гръцките комунисти и да организира изпращането на финансова помощ. Каналът за изпращане на средствата преминава през Будапеща, където ГКП има свой представител. Парите са били предназначени за организирането на партизанска съпротива в Гърция срещу военната хунта. Планът за действие на КГБ е предвиждал внедряването на саботажни бойни групи в гръцките планини и подготвянето на въстание срещу режима в Атина.
Информациите за секретните схеми на съветските тайни служби станаха достояние на обществеността от т.нар. архив на Митрохин, изнесен тайно на Запад преди десетина години.

За осъществяването на тези планове се избира българо-гръцката граница, през която става прехвърлянето на агенти на КГБ, както и на материална помощ за гръцките комунисти. Това се случва в планинските масиви на Пирин и Беласица. В Петрич дори се установява временен щаб на КГБ и нашата Държавна сигурност, който ръководи операциите срещу Гърция. През август 1968 г. ДС предава строго поверителна информация в Москва на съветските си колеги: българските тайни служби са в състояние да свалят от власт хунтата на гръцките полковници! Информацията от София направо стряска КГБ – оказва се, че ДС е вербувала за свой агент бивш шеф на гръцкото разузнавателно управление и той може успешно да осъществи държавен преврат в Атина. Разбира се, с помощ отвън.

Плановете на ДС за този преврат били одобрени и от висшето ръководство на БКП, твърдят бивши офицери от българското разузнаване. Детайлите по секретната акция били докладвани лично от зам.-министъра на вътрешните работи генерал-полковник Григор Шопов, много доверен човек на Живков.  Партийната върхушка в София препоръчала на нашето Първо главно управление на ДС да координира плановете си по линия на гръцкото направление с КГБ и Специалния отдел на ЦК на КПСС.
Българското предложение за осъществяването на държавен преврат в Атина веднага било отхвърлено от Москва. В централата на съветската спецслужба преценили, че международната обстановка в момента никак не е подходяща за толкова активни действия. В Чехословакия Пражката пролет набирала скорост и на дневен ред била окупацията на тази соцстрана от войските на Варшавския договор.   Случили се и непредвидени неща – гръцката компартия се разцепила на две, като новосъздадената ЕКГП (еврокомунистите) скъсала всякакви контакти с КПСС и престанала да сътрудничи с резидентите на КГБ в Атина.

Всесилният шеф на КГБ Юрий Андропов със силата на цялата си власт „издърпал ушите” на нашето ДС. Кагебист №1 спрял ентусиазма на спецслужбите ни и наредил подготвяният държавен преврат срещу гръцките полковници да не се задейства. След окупацията на Чехословакия от танковете на Варшавския договор възникнали още усложнения за верните на Москва гръцки комунисти. Те решили да изтеглят от страната партийния архив и организирали прехвърлянето му в Съветския съюз през територията на България и Румъния.

Чрез резидентурата на КГБ в Атина с пряката помощ на Държавна сигурност 14 тона от архивите на ГКП били откарани на север. Събрани в 1598 пакета и 4 сандъка, охранявани от 30 гръцки комунисти, те били прекарани с камиони през България и Румъния и след това в Съветския съюз. Според достоверни източници и днес този скъпоценен архив се съхранява в депото на Руската федерална разузнавателна служба в град Иваново, в Подмосковието. Там досега се пази документацията и на Иракската комунистическа партия.

В архивите на българската Държавна сигурност са запазени документи и свидетелства за този интересен епизод от Студената война, когато е трябвало с наша помощ да се смени властта в съседна Гърция. Въпрос на време е те да излязат наяве.

На снимките:
– Горе в ляво – Шефът на Юрий Андропов;
– Горе в дясно – В Петрич бил разположен общ щаб на ДС и КГБ за действия срещу военната хунта в Гърция;
– Долу в ляво – Намиращият се в нелегалност секретар на ГКП Харилаос Флоракис през 1968 г. изпратил архива на партията през България за Москва;
– Долу в дясно – Генерал-полковник Григор Шопов докладвал плана за държавен преврат в Атина пред висшето ръководство на БКП.

retro.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук