ШОКИРАЩИ РАЗКРИТИЯ! Издавените бежанци платили по 10 000 долара, за да прекосят Дунав

0
1250

Трупове на удавени деца изплуваха от река Дунав след неуспешен опит на трафиканти да прекарат група бежанци от Ирак към Румъния. Три момиченца и  едно момченце са загинали при преобръщането на лодката. Удавили са се и двама млади мъже на около 20 години. За трагедията от МВР оповестиха 4 дни по-късно.

Двама младежи и четири деца се удавиха във водите на река Дунав при опит да бъдат прехвърлени в Румъния с лодка на 8 септември. Бежанците са от Ирак и са платили по 10 000 долара на каналджиите, за да ги преведат от границата с Турция през цялата територия на България и река Дунав към Румъния, пише „Стандарт“. Трябвало е да бъдат преведени по изцяло нов канал, който действа от съвсем скоро. Трафикантите прекарват бегълците през реката, след като Сърбия засили контрола по границата си, а участъкът между Видин и Лом е слабо охраняван и гранична полиция не разполага с модерна система за наблюдение там. Трагедията официално бе оповестена от МВР едва вчера, след като труповете на млад мъж и 5-годишно дете изплуваха на брега и бяха забелязани от рибари. Установено е, че на път за Румъния между видинското село Арчар и ломското село Орсоя иракчаните са били натоварени на две лодки. Едната от тях се обърнала в реката и трафикантите я изоставили. Оцелелите от другата лодка успели да се доберат до остров Добрина, където по-късно били засечени от катер на Гранична полиция. Телата са открити на пусто място между Лом и село Долно Линево. Вчера на 40 км по-надолу изплува и още едно тяло на удавник.

Очевидец на трагедията станал рибарят Боян Стефанов от село Сливата. На 8 септември към 20 часа вечерта той излязъл в реката за риба с лодка, но много скоро чул викове за помощ. Повикал приятел и двамата тръгнали към срещуположния български остров Добрина, откъдето идвали виковете. Там сварили двама мъже и две жени, които викали и плачели силно. Били като обезумели. Рибарите се обадили на 112 и повикали гранична полиция. „Трудно се разбирахме с бежанците, но стана ясно, че мъж с тъмни дрехи се е наел да ги превози с лодка до срещуположния бряг. Какво е станало по средата на реката, не знаят, но лодката се  обърнала и във водата се оказали 4 деца – две момиченца и едно момченце, и двама възрастни. Само четиримата са доплували до острова“, разказа рибарят. Бежанците разказали, че каналджията ги зарязал и избягал, без да се опита да ги спаси. „Хората бяха мокри, гладни и пищяха. Една от оцелелите жени обясни, че 3 от децата са нейни, а на другата е едното. Занесохме им хляб, запалихме огън да се стоплят“, разказва Боян Стефанов.

Вчера през целия ден продължи издирването на труповете на загиналите. От Гранична полиция призоваха рибарите за съдействие. Окръжната прокуратура в Монтана образува две досъдебни производства по случая. От там уточниха, че разследването е започнало във вторник, но не стана ясно защо за инцидента не е съобщено нищо цели 4 дни.

„Сигнал за инцидента е постъпил на 8 септември в 23.35 часа“, обясни комисар Димитър Чорбаджиев – директор на Регионална гранична полиция – Русе, която отговаря за границата по река Дунав. Бежанците твърдят, че са иракчани, но нямат документи за самоличност. Според оцелелите бежанци те са били качени в метална лодка. Вътре бил и единият каналджия. Другият им водач бил във втора дървена лодка. Двамата мъже носели маски, за да прикрият лицата си. След трагедията каналджиите успели да избягат с втория плавателен съд. Според иракчаните металната лодка просто натежала и се обърнала внезапно в реката. Оцелелите мигранти са в добро здравословно състояние и са настанени в помещение на МВР.

Във вторник на път Е-79 до бензиностанция „Съни ойл“ при Видин са открити при полицейска проверка шестима бежанци. Петима имали картони за регистрация у нас и са върнати към София. Шестият е бил без документи за самоличност и е задържан. Оказва се гражданин на Пакистан, казаха от областната дирекция на МВР./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук