Шокиращо: В магнитното поле на Земята е открита дупка – човечеството е в сериозна опасност!

0
1278

Огромна дупка е била открита в  магнитния щит на Земята, в резултат на което милиони хора са  уязвими за смъртоносната космическа радиация, предупреждават учени,  пише  express.co.uk.

От анализа на данните на GRAPES-З, мюонния телескоп в Индия, експертите са заключили, че магнитосферата на нашата планета през последните години е попаднала под много силна космическа бомбардировка, поради което отслабва.

На 22 юни 2015 г. е имало мощен галактически взрив и космическите лъчи са “увредили” сериозно магнитния щит на Земята за цели два часа.

Приблизително 40 часа преди Земята да бъде бомбардирана от космическите лъчи, Слънцето е изхвърлило огромен плазмен облак, което е предизвикало излъчване с висока енергия, ударило след това земната магнитосфера със скорост 2.5 милиона километра в час.

Тази космическа буря е предизвикала технологичен хаос, чрез изключване на радиосигналите, което събитие е наблюдавано и в Северна и в Южна Америка.

Но и до сега учените не са в състояние да оценят пълния размер на щетите, причинени от космическата буря.

Експерти от Института за фундаментални изследвания Тата в Индия (Tata Institute of Fundamental Research ) са провели няколко симулации, базирани на данните от телескопа и са установили, че магнитосферата се е била разпаднала за известно време в този ден.

Притеснителното е, че бомбардировката е била толкова силна, че магнитосферата е била принудена да свие размерите си от 11 до 4 земни радиуси.

И ако малко количество радиация оказва незначително влияние върху живота на Земята, продължителното въздействие на високи дози радиация може да доведе до рак.

Учените казват в своето изследване, публикувано в Physical Review Letters, че бурята е била толкова силна, че е успяла да “преконфигурира” магнитния щит и да пробие малки пукнатини в първата защитна линия на Земята.

Това има опасни последици за бъдещето, казват учените.

Те пишат: “Появата на този взрив означава също така отслабване за два часа на  предпазващия ни магнитен щит на Земята по време на това събитие.“

“[Това] указва за временно отслабване на магнитния щит на Земята, и може да съдържа ключове за  по-добро разбиране на бъдещите космически супербури, които могат да парализират съвременната  технологична инфраструктура в света, и да застраши живота на астронавтите,  намиращи се  в космоса“.  НЕПОЗНАТО
*Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без изричното разрешение на редакцията на електронно списание НЕПОЗНАТО

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук