ШОК! Нова дрога зомбира наркоманите! Могат да разкъсат човек

0
1805

На пазара има около 3000 вида наркотични вещества, а 99% от тях са смъртоносни. За това предупреди Стефан Бакалов от „Митническото разузнаване и разследване” по време на демонстративна акция по залавянето на наркотрафиканти в столичното 51 СУ „Елисавета Багряна”.

Целта на демонстрацията беше децата да научат повече за вредата от наркотиците в реална обстановка. Спецакцията е част от инициативата „Наркотиците убиват”.

Служителите от звеното за борба с наркотиците към Летище София се срещнаха с повече от 400 деца и им обясниха как да се пазят от дилъри и какви са опасностите от употребата на наркотични вещества. Освен това те им показаха как изглеждат най-често продаваните у нас, съобщава Би Ти Ви.

„Цветните опаковки и интересните имена правят т.нар. „дизайнерски наркотици” привлекателни за децата“, коментира Бакалов. Продават се като „трева“ и „синтетичен канабис“, но истината е, че в съставката им има много силен и токсичен наркотик, който често води до фатален летален край. Много от децата остават парализирани за цял живот.

Хапчетата екстази и амфетамините също са от синтетичните наркотици. Не по-малко опасни са кексчетата с марихуана.

„Всеки един наркотик, колкото и невинно да е рекламиран, крие страшни опасности за здравето. Преди години на пазара имаше предимно марихуана и хероин. Но сега се предлагат около 3000 вида наркотични вещества, 99% от тях са смъртоносни“, посочи експертът.

„Последните наркотични вещества, които са на пазара, предизвикват състояния, които са много опасни. Дрогираните се държат като зомбирани. Могат да разкъсат човек. Имало е случаи, при които такива дрогирани хора нападат полицаи. Полицаите стрелят в тях, но те продължават да нападат, което не е човешко състояние“, заяви Стефан Бакалов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук