Шотландия няма как да спре юридически излизането на Великобритания от ЕС

0
1219

Шотландският парламент не може да блокира излизането на Великобритания от ЕС, написа в „Туитър” професорът по юридически науки Адам Томкинс, който е депутат от Консервативната партия. „Появиха се много нелепици около това, че Холируд (шотландският парламент) има пълномощията да блокира или наложи вето върху излизането на Великобритания от ЕС”, написа в неделя професорът.

„Той няма такива пълномощия. Холируд може да покаже или да се откаже да даде съгласие. Но да откаже съгласие – това не е същото като да блокира“, написа той. В неделя много британски и световни медии пуснаха информации, че „Шотландия може да наложи вето на „Брекзит”.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън, на която се позоваха тези медии, заяви пред Би Би Си единствено, че парламентът на Шотландия най-вероятно ще откаже по нейна молба да даде „законодателно одобрение” на излизането на Великобритания от ЕС. „Ако шотландският парламент погледне на ситуацията от гледна точка на това кое е правилно за Шотландия, тогава, разбира се, ще се разглежда вариантът той да каже „Вижте, ние няма да правим това, което противоречи на интересите на Шотландия”, каза тя в интервюто за Би Би Си./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук