„Шпигел“: „Ал Кайда“ създава втори халифат в Сирия

0
1277

Международната терористична мрежа „Ал-Кайда” от началото на годината е изпратила голям брой свои емисари в Сирия и планира създаването на още един халифат на територията на близкоизточната страна. Това гласи информация на немското издание „Шпигел”, цитирана от ТАСС. „Терористите имат намерение да създадат плацдарм в северната част на страната… Преимуществата на такива стъпки за екстремистите са очевидни. В апокалиптичната теология на ислямистите Сирия играе централна роля… тя е близо до Европа и граничи с Израел”, обосновава информацията си „Шпигел”.

„Неотдавна „Ал-Кайда” започна да изпраща в Сирия влиятелни ислямисти, които са част от ръководството на организацията”, цитира немското издание експерта по тероризъм Чарс Листер. Той изхожда от информациите, че в Сирия действат няколко десетки т.нар. „ветерани” на групировката на покойния Осама Бен Ладен. Част от тези хора са участвали в първите мащабни атаки на групировката срещу американски дипломатически мисии в Африка през 1998 година.

Един от синовете на Бен Ладен, Хамза, през май заяви, че „джихадът в Сирия е ключов за освобождението на Йерусалим”. В Сирия „Ал-Кайда” си съперничи с терористичната групировка „Ислямска държава”, която успя да отдели част от територията на страната, в която бушува 5-годишна гражданска война и да създаде свой халифат.

Същевременно „Фронтът Нусра” (Джебхат Ан-Нусра), местното звено на „Ал-Кайда”, също има своето влияние в страната. „Много скоро в разрушената до основи страни е възможно да се конкурират два халифата”, смята Листер./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук