Ще го подкрепим ли? Започва подписка за референдум за връщане на задължителната казарма в България

0
1307

Референдум за връщане на задължителната казарма предлагат от Съюза на сержантите и офицерите от запаса и резерва.

Инициативата е била лансирана по време на конференция за доброволната казарма в Казанлък, на която участва и военният министър Красимир Каракачанов Форумът се е провел в петък в Казанлък, съобщи специализираното издание otbrana.com.

Kaракачанов от своя страна е съобщил, че законопроектът за въвеждане на доброволна военна служба вече е готов и се очаква да премине през сериозно обществено обсъждане.

Предвижда се въвеждане на набор от стимули за набирането на кандидати. Една част от тях са свързани и с предимство при кандидатстване за работа след изпълнение на договора. Дори има идея в сектор ”Сигурност“ да се приемат тези, които са преминали доброволна военна служба. От думите на министъра стана ясно, че той не се е отказал от връщането на задължителната наборна военна служба.

Председателят на Съюза на сержантите и офицерите от запаса и резерва о. з. ген. Златан Стойков коментира, че е желателно по време на европейските и местните избори да се проведе и допитване (референдум) за възстановяване на задължителната наборна военна служба. Според запасните за България най-подходящо е Въоръжените сили да бъдат комплектовани с кадрови и наборни военнослужещи.

Връщането на наборната военна служба бе едно от основните обещания на Каракачанов, но коалиционните партньори от ГЕРБ не го възприеха и той го замести с доброволна служба. Каракачанов планира да се въведе 6-9 месеца доброволна казарма в зависимост от специалността. Преминалите тази служба ще влизат след това в резерва, а част от тях може да постъпят и на реална служба, смята Каракачанов. Засега той не е предоставил публично реални разчети за предложението си – колко ще струва организирането на едно подобно обучение, колко души ще минават годишно през него и други. / Трафик Нюз

Източник: Petel.bg

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук