Ще плащаме глобите на КАТ вече и онлайн

0
827

От април се очаква да бъде готова системата за плащане на глоби и фишове към КАТ по интернет. За услугата няма да нужен електронен подпис, ще бъде достъпна за всички, съобщава вестник „Сега“, позовавайки се на източници от вътрешното министерство.

Поетапно до края на следващия месец МВР въвежда и още 34 нови електронни услуги, но за тях ще се изисква електронна идентификация (подпис). Сред тях са заявка за преиздаване на шофьорска книжка или паспорт, ако са изгубени или повредени.

КАТ ще издава и електронни удостоверения за отнети контролни точки и наложени наказания. Друга услуга ще е издаването на удостоверение за собственост на МПС. Такъв документ се използва например пред данъчните като доказателство, че не се дължи данък, тъй като колата е с нов собственик или бракувана.

От МВР предлагат още да се направи промяна в Закона за движение по пътищата относно връчването на фишове, издадени след запис от камери, които са заснели нарушител на пътя. Тъй като голяма част от нарушителите не могат да бъдат намерени по дадения от тях адрес, с тази промяна фишът ще се води връчен, след като бъде качен на сайта на районното управление.

Идеята на МВР е фишът да се изпраща по пощата с обратна разписка. Нарушителят ще има 14-дневен срок да плати. Ако не бъде намерен на постоянния му адрес, след връщане на обратната разписка ще се извършва нова проверка от служител на съответната областна дирекция на МВР по настоящия адрес на нарушителя. Ако отново не бъде открит, полицаят ще съставя протокол за извършено посещение на адреса. В този случай фишът ще се поставя на таблото за обявления и на интернет страницата на районното управление.

Ще бъдат електронно пуснати и услуги от дирекция КОС, касаещи само ограничен брой граждани. Например, издаване на разрешения за съхранение на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях от физически лица, издаване на разрешения за носене на оръжия, разрешения за внос и износ на оръжия и боеприпаси, както и за транспортиране на опасни средства. Онлайн ще се издават и разрешения за частна охрана. От дирекция „Миграция“ пък ще удостоверяват по интернет документи за чуждо гражданство и срокове за временно пребиваване, влизане и излизане или само преминаване през България.

Обществените поръчки за изграждане на системата вече са изпълнени, показва проверка в сайта на Агенцията за обществените поръчки. Платени над 432 хил. лв., като парите са от еврофондове./труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук