Ще посмее ли Борисов да търси държавните пари от дясната си ръка?

0
1308

Налице са шест дела, по които България е осъдена за нарушаване презумпцията за невиновност. Европейският съд е посочил персонално Цветан Цветанов като виновник за нарушаване на човешките права. Тогавашният софийски прокурор Николай Кокинов също носи отговорност. Съмнения за това кой е нарушавал презумпцията за невиновност няма и може да се потърси отговорност.

Адвокат Емилия Недева заяви това пред БНР по повод поредното осъдително решение срещу България на Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради акцията „Октопод“, проведена от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов през 2010 година.

Адвокат Недева, която е печелила дела в Страсбург, подчерта:

„Трябва ясно да се разграничава положението на магистрата от положението на изпълнителната власт. Когато се констатира нарушение от страна на министър или друг представител на изпълнителната власт, същата тази власт може да упражни правото си на регрес. Никой не може да я задължи, но тя има това право. Законът го позволява, въпреки че засега нямаме такъв прецедент. Обезщетенията в Страсбург се плащат с решения на Министерския съвет. Но пък МС от своя страна може да си потърси парите“, уточни още адвокат Недева.

Източник: bnews.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук