Южните брегове на плажовете са по-опасни

0
1265

Мъртвото вълнение идва след стихване на източните ветрове

Южните брегове на плажовете ни по Черноморието са по-опасни след стихване на ветровете откъм морето и там има по-голяма вероятност от появата на мъртво вълнение, обясни за Стоян Андонов, председател на Националната комисия по водно спасяване към БЧК. Пясъчните ивици на обърнатите на юг плажове между Каварна и Балчик са относително защитени.

Според него е по-правилно да се казва не мъртво, а остатъчно вълнение. „Причината е, че след като вятърът е духал няколко дни откъм морето и спре или смени посоката си, водата продължава да се движи по инерция още известно време към сушата.

По думите в най-плитките до брега водната маса, която е по-близо до дъното тръгва обратно навътре към морето и тя е една от причините за инцидентите с хора. Той добавя, че след като дълго време духа вятър откъм морето по плажовете ни, повечето от които гледат на изток, се появява и крайбрежно течение по посока навътре към залива.

„Спре ли вятърът въртеливото движение на водата тегли хората навътре в морето”, обяснява още Андонов. „Такова вълнение трудно се забелязва, защото вълните нямат гребени. Липсата на вятър кара хората да мислят, че вълната е по-малка, отколкото е в действителност. „При силен вятър от сушата към морето пък има опасност, ако влезем с дюшек или малка надуваема лодка да бъдем отнесени навътре в морето далеч от брега”, предупреждава още експертът по водно спасяване.

Андонов смята, че инцидентът с младежите удавили се на Слънчев бряг е, защото са влезли в морето извън работното време на спасителите или в неохраняема зона. Според него за това трябва да се спазва сигнализацията на спасителите.

„Безопасността на плажа е като на пътя. Червеният флаг означава забрана. Правилата на плажа не са измислени да затрудняват почивката на хората, а да ги предпазят от рисковете. За съжаление у нас спасителите на плажа нямат пълномощия да санкционират нарушителите на правилата, които не се съобразяват със сигнализацията. Могат единствено да правят забележка и със свирките си да предупреждават плажуващите да не навлизат навътре в морето.

При червен флаг спасителите не винаги могат да успеят да спасят давещия се. За разлика от България в други страни за неспазване указанията на спасителите се налагат тежки санкции. В САЩ, например, нарушителят не само плаща солена глоба и то часове след като е нарушил правилата за безопасност на плажа, но и след това е длъжен да мине и да се извини на всеки спасител на плажа за неудобството”, добави Андонов./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук