Явление: „Ръката на Бог“ сграбчи Мадейра

0
781

Снимки: Navegador Mensal/Facebook

Необикновено природно явления възникна в небето над португалския остров Майдейра – популярна туристическа дестинация по цял свят. Червено-оранжев облак, чиято форма напомня на ръка обхваната от пламък или на комета бе сниман от местен блогър. Снимката бързо обиколи Интернет и бе наречена „Ръката на Бог“.

Метеоролозите бързо намериха обяснения на необикновеното явление. Те смят, че на снимката се вижда лентикулярен (линзовиден) облак. Тези облаци възникват между въздушните слоеве заради постоянната кондензация на водни пари и не променят положението си в пространството, създавайки впечатление, че висят на едно място.

Снимките са направени на разсъмване, когато светлината се разсейва в облака и му придава такъв впечатляващ външен вид.

Остров Мадейра е португалски остров и част от архипелаг, който се намира на около 700 км западно от африканския бряг, на около 1000 км южно от Португалия и на час и половина полет със самолет от Лисабон. Ако погледнете картата, ще намерите Мадейра в Атлантическия океан, между Канарските и Aзорските острови, на една ширина с Казабланка.

Простира се на 741 кв км площ с дължина 54 км. Островът е открит през 1418 год. от португалския мореплавател Жуау Гонсалвеш Заргу. Историята разказва, че при силна буря корабът му е захвърлен на скалистия бряг на острова. Две години след откриването му започва колонизацията от Португалия. Своята популярност курорта добива още през 19 век, когато е бил посещаван от известни личности като Уинстън Чърчил и Бърнарт Шоу.

В миналото, убежище на пирати, днес Мадейра е известен като „Остров градина”. Името му, преведено от португалски, означава „гора”. А в една от многобройните легенди той е наречен „целувката на Господ” заради уникалната си природа.

www.blitz.bg

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук