Парламентът ще обсъди доклада на Временната комисия за ЧЕЗ

0
1264

Парламентът ще обсъди доклада на Временната комисия за ЧЕЗ. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание.

Докладът бе представен във вчерашното пленарно заседание от председателя на Комисията Жельо Бойчев, а днес предстои неговото обсъждане и гласуване в зала. Временната комисия бе създадена с решение на Народното събрание от 14 март 2018 г.

Създаването на комисията бе в отговор на разразилата се обществена реакция, свързана с оповестеното на 22 февруари 2018 г. решение на Надзорния съвет на ЧЕЗ Груп, с което се дава предварителното съгласие на компанията да продаде активите си на „Инерком България“ ЕАД.

В доклада се посочва, че комисията е ориентирала работата си в две основни направления – приватизацията на мажоритарния дял в капитала на електроразпределителните дружества в Западна България и изясняване на всички обстоятелства около планираната продажба на ЧЕЗ.

За целта комисията е провела 5 заседания, на които са изслушани представители на редица институции.

Временната комисия за ЧЕЗ предлага на вниманието на депутатите приемане на проекторешение, с което се възлага на Министерски съвет да направи задълбочен анализ по изпълнението на заложените цели от правителството в приетата стратегия за приватизация на електроразпределителните дружества и в срок до 31 декември 2018 г. правителството да ревизира постановлението си за определяне на стратегическите обекти и дейности, които са от национална сигурност в частта му сектор „Енергетика“, включвайки основни активи и дейности на електроразпределителни предприятия.

От Комисията предлагат в същия срок службите за сигурност да предоставят детайлен анализ по планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп, а БНБ – информация за поетите ангажименти от български банки по сделката.

На вниманието на депутатите се предоставя и отчет на Комисията за защита от дискриминация за 2017 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук