Синоптиците шашнаха с прогноза за неделя, това не се случва всеки ден! КАРТА

0
123

Над Западна и Централна България максималните температури ще са 25 градуса, а над Източна – 35 градуса

В неделя над Западна и Централна България ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и значителни по количество. Това сочи прогнозата на дежурния синоптик Боряна Маркова в сайта на НИМХ.

Ще духа умерен северозападен вятър и с него ще нахлува хладен въздух; температурите в западната половина от страната ще се понижат значително, максималните ще са 25°-28°, в София – около 25°. В Източна България, където ще продължи да духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, температурите ще останат по-високи, до 35°. Там валежи ще има само на отделни места и ще са по-слаби.

 

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и ще продължи да се понижава.

Над масивите от западната половина от страната ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност; ще има интензивни краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Над останалите райони ще преобладава слънчево време. Ще духа до умерен вятър от юг-югоизток. Максималната температура на 1200 метра ще е около 20°, на 2000 метра – около 14°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево, над северните райони с временни увеличения на облачността. Там на отделни места слабо ще превали. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 28° и 32°. Температурата на морската вода е 26°-27°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Слънцето в София изгрява в 6 ч. и 40 мин. и залязва в 20 ч. и 18 мин. Продължителността на деня е 13 ч. и 37 мин. Луната в София изгрява в 0 ч. и 49 мин. и залязва в 16 ч. и 52 мин. Фаза на луната: два дни след последна четвърт.

НИМХ обявиха жълт код за краткотрайни, временно и интензивни дъждове с гръмотевици за 21 август.

Той важи в области от Западна, Северна, Централна и част от Южна България. Има опасност и от градушки.

Очаква се количеството на валежите да бъде между 25 и 40 литра на квадратен метър, а в планинските райони и повече.

Дъждовете ще продължат и през нощта срещу понеделник.

Ето и кои са областите, в които е обявен жълт код:

Благоевград, Пазарджик, Смолян, Кюстендил, Перник, София-област, Пловдив, Стара Загора, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Видин, Монтана, Враца, Плеве.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук