Всеки преписвач на матурата е струвал по около 5000 лв на Министерството на образованието. Въпреки драконовските мерки за сигурност тази година на двата изпита бяха заловени едва 69 зрелостници с пищови, слушалки или мобилни телефони. В същото време просветното ведомство е дало над 300 000 лв, за да затрудни максимално шмекеруването в класните стаи.

В тези пари влизат консумативите-бланките, които младежите попълваха, пликовете, в които ги поставяха, и черните химикалки. Отделно беше направена профилактика на камерите и бяха закупени детектори за движение,таблети за проверка и останалата необходима техника.

Според официална информация от МОН химикалки са били закупени за 52 000 зрелостници. Всяка е струвала 14 стотинки, което прави общо 7280 лева. Експертите от ведомството обаче подчертаха,че тези химикали ще се ползват на поправителните матури, а някои и през следващата година.Още в деня на матурите младежите се шегуваха с квесторите,че ги гонят, за да си вземат писалките.

Огромна сума МОН е похарчило за бланките с отговори и пликовете, в които трябва да се запечатат работите, пише „Телеграф“. Проверка на обществените поръчки в сайта на ведомството сочи, че малко пред изпитите са били изплатени 35 640 лв. за канцеларски материали. В нея е описано, че те трябва да бъдат разпратени на регионалните инспекторати по образованието и от там разпространени в училищата. Профилактиката на камерите и свързването им в единна наблюдателна мрежа е струвало 100 000 лв. По неофициална информация детекторите за движение, които дадоха сигнал за някои фрапиращи случаи на преписване, както и таблетите, с които квесторите правеха допълнителни проверки при съмнение, са стрували около 180 000 лв. Така сумата, която се получава, е 322 920 лв. Тъй като броят на преписвачите е 69, то всяка анулирана работа е струвала на МОН близо 5000 лв./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук