EastDay: Ердоган заби нож в гърба на Русия, Украйна ликува

0
75

Според китайското издание Турция все пак ще се опита да запази отношения с Русия, тъй като Ердоган все още вижда ползи в това

По време на скорошно посещение в Турция украинският президент Володимир Зеленски се срещна с турския лидер Реджеп Тайип Ердоган. Това беше първото му посещение в Турция от началото на конфликта с Русия.

Този диалог предизвика особен интерес в светлината на активните опити на Москва да установи тесни връзки с Анкара.

Според германската информационна агенция Ердоган е изразил подкрепа за Украйна в кандидатурата й за членство в НАТО, но е призовал Москва и Киев да се върнат към преговорите. Самата Турция се стреми да играе ролята на „трета страна“ в руско-украинския конфликт.

Според китайското издание EastDay обаче, промяната в позицията на Анкара, която сега подкрепя влизането на Украйна в НАТО, може да се нарече „удар в гърба“ на Русия.

Като член на НАТО, Турция се въздържа от санкции срещу Русия от началото на конфликта между Русия и Украйна миналата година, както и от военна помощ за Украйна, но според китайските анализатори сега Ердоган е показал много агресивни действия в подкрепа на Киев, въпреки че е „напълно наясно защо е  започнал конфликтът“.

В същото време изданието смята, че Турция все пак ще запази отношения с Русия, тъй като днес тя е единствената страна-членка на НАТО, която има добри отношения с Москва, от които Ердоган не е готов да се откаже така лесно.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук