The Telegraph: САЩ бие тревога за задаваща се война в Европа

0
141

Служители на САЩ информираха неофициално своите колеги от ЕС за възможна военна операция

Съединените щати предупредиха европейските съюзници, че Русия може да атакува Украйна и да повтори операцията си за анексиране на Крим през 2014 г. Служители на САЩ информираха неофициално своите колеги от ЕС за възможна военна операция, тъй като десетки хиляди руски войници са разположени близо до украинската граница, пише британският вестник Тhe Telegraph.

Високопоставени източници от британското правителство казаха пред The Telegraph, че правителството е сериозно загрижено за докладите по темата и че има „вълнение и безпокойство“ в ръководството.

Това се случва на фона на нарастващото напрежение. Руският президент Владимир Путин е обвинен в инсцениране на миграционна криза на беларуско-полската граница, чиято цел е да дестабилизира Европа.

В четвъртък Кремъл заяви, че е изпратил изтребители за прихващане на британски разузнавателен самолет, действащ в региона на Черно море.

Руските войски, включително елитни части и подразделения, са съсредоточени близо до украинската граница, а част от тях се прехвърлят там тайно през нощта. Предположенията за предстояща инвазия се основават на данни от американското разузнаване, които то все още не е споделило с Европа, както съобщават множество източници.

Президентът на САЩ Джо Байдън в сряда обсъди ситуацията около Украйна с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Белия дом. Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис се срещна с френския президент Еманюел Макрон в Париж тази седмица.

Миналата седмица Байдън изпрати директора на ЦРУ и бивш посланик на САЩ в Русия Уилям Бърнс в Москва, който проведе телефонен разговор с Владимир Путин и го информира за притесненията на американския президент.

Американски представители предупредиха Москва за „сериозни грешки“, свързани с натрупването на групировката войски. Те споделиха разузнавателна информация за движенията на руските войски със съюзниците, а също така ги информираха за възможността за започване на военна операция.

Кремъл отрича да има някакви агресивни замисли, обвинявайки САЩ и техните съюзници от НАТО в провокации. Путин повтори това в четвъртък по време на разговор с германския канцлер Ангела Меркел.

Руското министерство на отбраната заяви, че инцидентът с британския самолет е само част от мащабна кампания за увеличаване на военната активност на Съединените щати и техните съюзници. Москва подчерта, че британският разузнавателен самолет RC-135 Rivet Joint се опитва да се доближи възможно най-близо до Крим.

Военното ведомство на Русия заяви, че неговата авиация действа в съответствие с нормите на международното право. Конашенков каза: „Ние не признаваме тези изявления. Руските въздушно-космически сили винаги действат в пълно съответствие с международните стандарти, упражнявайки правото си на свобода на полети.“

Според източници британският самолет е реагирал на неприемливите действия на руския изтребител.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза: „Не сме наясно с намеренията на Москва, но знаем как действа обикновено тя. Загрижени сме, че Русия може да направи сериозна грешка, опитвайки се да повтори това, което направи през 2014 г. Ние следим това много, много внимателно. Ние непрекъснато се консултираме със съюзници и партньори.“

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, който се срещна с Блинкен във Вашингтон тази седмица, каза, че САЩ са предоставили на Украйна нова информация за натрупването на руски сили и средства. Кулеба добави: „Това, което чухме и видяхме във Вашингтон, е в съответствие с нашите собствени наблюдения и анализи и добавя някои нови елементи, които ще ни позволят да нарисуваме по-ясна и по-изчерпателна картина“.

Русия остави десетки хиляди войници близо до украинската граница след неотдавнашни учения. Украинското министерство на отбраната съобщи, че в близост до границата е съсредоточена руска групировка от 90 000 души.

Министерството отбеляза, че части от руската 41-ва армия остават близо до Ельня, която е на 250 километра северно от украинската граница.

Американският дипломат по европейските въпроси каза, че руското ръководство е било предупредено за последствията от заплахите срещу Украйна. Помощникът на държавния секретар по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид, която посети Москва с Бърнс, каза: „Директорът Бърнс ефективно предаде посланието, което сметна за добре да предаде“. Съединените щати заявиха, че ангажиментите им към сигурността на Украйна остават непроменени.

Говорител на Пентагона отбеляза, че движенията на руските войски са „необичайни по обхват и мащаб“ и добави: „Призоваваме Русия да изясни намеренията си“.

Междувременно беларуският диктатор Александър Лукашенко заплашва да спре доставките на газ за Европа на фона на нарастващата криза с мигрантите на границата. Полша изпрати 15 000 войници на границата и затвори ключов граничен пункт.

Автор: БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук