Баневи остават в ареста (ВИДЕО/ОБЗОР)

Всички разпитани свидетели по делото са били категорични, че офшорните дружества са се управлявали от Баневи, категорична бе прокурор Дойчева

0
32842
Николай Банев

Репортер по темата: Тодор СТЕФАНОВ, ДЕЙЛИ ПРЕС / СОФИЯ

Състав на Специализирания наказателен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Николай и Евгения Баневи.

Те са обвинени за ръководене и участие в организирана престъпна група, длъжностно присвояване на пари и вещи, неустановяване и плащане на данъчни задължения, пране на пари в особено големи размери и държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Преди началото на днешното съдебно заседание стана ясно, че на Николай Банев са му повдигнати две нови обвинения – за закана за убийство и за упражняване на въздействие върху свидетел, който е бил принуждаван да дава лъжливи показания по друго досъдебно производство.

Престъпленията, извършени от тях, предвиждат лишаване от свобода не по-малко от над 10 години.

Прокуратурата поиска от съда да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на двамата обвиняеми, защото има реална опасност те да се укрият и/или да извършат друго престъпление.

Адвокатите на Баневи не се съгласиха с мотивите на прокуратурата и поискаха по-леки мерки. Според защитата реалната опасност от укриване на двамата обвиняеми е умишлено създадена от специализираната прокуратура.

Припомняме, че по-рано днес Евгения Банева заяви, че те не са се укривали нито за секунда. Те са задържани на летището в Ница, където били, за да се качат на полет, резервиран няколко седмици преди това.

От държавното обвинение изразиха възражения срещу представените писмени доказателства от защитата, но съдът счете, че няма пречка така представените писмени доказателства да бъдат приложени в делото.

В своя защита Николай Банев заяви, че повдигнатите му фантастични обвинения от прокуратурата са жалки.

„С нито едно наше деяние не заслужаваме белезници и да стоим в следствения арест“, каза още той.

Съпругата му Евгения Банева обясни, че българският текст на обвинението дошъл няколко седмици, след като те са били задържани.

Тя описа задържането си като един от „най-големите ужаси, кито е преживяла, защото само Господ ги спасил от случайността службите във Франция да не вземат децата им“.

Банева е убедена, че делото ще се развие и ще приключи в тяхна полза.

„Аз никога не съм била някоя и никога не съм била в офис с моя съпруг. Изпълнявала съм само дейността на изпълнителен директор в сферата на туризма“, категорична бе тя.

Банева заяви, че няма качество да нареди на някои директор да направи каквото и да било.

По думите ѝ никъде няма да бъдат открити сметки и имоти в чужбина.

Тя помоли съда да не бъде задържана под стража, за да може да се грижи за деца си. 

Съдът обаче не уважи искането на защитата.

След края на съдебното заседание защитата на Баневи обявиха, че не са изненадани от съдебното решение, защото „в този съд и в тази държава така се работи„.

Продължаваме да водим съдебни процеси „еди кой си ми каза аз да го направя и да си сложа подписа“. Събитията се повтарят, те са едни и същи, нищо ново не се измисля. Така се работи, защото ние нямаме правото да се защитим, констатира адвокат Христо Ботев.

Той скоро не е виждал някой с публичен процес и с изменяна мярка. П

о думите му Баневи се запознали с обвинението едва на преди няколко дни.

Защитата ще обжалва решението на съда в рамките на тридневен срок пред Специализирания апелативен съд.

Съдът насрочи следващото заседание за 13 декември от 10 часа.

От своя страна държавното обвинение коментира, че големият син на Банев е посочен като свидетел и е знаел за офшорните дружества на семейство Баневи.

Той бил казал пред компетентните органи, че офшорните дружества са се контролирали именно от тях, защото не бил в добри отношения с двамата.

Всички разпитани свидетели по делото са били категорични, че офшорните дружества са се управлявали от Баневи, категорична бе прокурор Дойчева.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук