Николай Банев готвел от ареста руска хибридна война срещу България (ОБНОВЕНА)

0
31633

Намиращият се в ареста бизнесмен Николай Банев е получил достъп до телефон в килията си, какъвто не му се полага, като телефонът бил открит от служители на Министерството на правосъдието в кутия от натурален сок. С телефона Банев се свързал с руски лобисти и е подготвял хибридна война срещу България, както и медийна атака срещу прокуратурата.

Това обяви заместник главният прокурор и ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Гешев уточни, че експертиза на телефона още не е направена, но разказа как през него били водени разговори за създаване на евразийска народна партия, която да защитава чужди интереси в България, срещу което Банев е поискал политическо убежище в Русия за себе си, жена си и децата си, защото у нас се чувствал репресиран.

Въпросните руски лобисти му били обещали включително и руска адвокатска защита пред евросъдилищата, както и медийна кампания в Русия в негова защита.

Гешев в крайна сметка определи всичко горепосочено като „предателство срещу собствената държава“ от страна на Банев.

Запитан защо прокуратурата не е арестувала семейство Баневи в България, той отговори, че просто така се случило, че френските власти да ги задържат.

„Направихме това, което трябваше да направим“, увери той.

Гешев повтори, че прокуратурата имала данни, че семейство Баневи имат 1 млрд. лева по сметки в Швейцария. Прокуратурата била сигнализирала швейцарските власти за това.

По повод делото срещу бившия кмет на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова Иван Гешев коментира, че не изключвал Иванчева да използва лъжи в защитата си.

Попитан за пореден път дали арестът е трябвало да бъде толкова публичен, Гешев отговори, че мястото на ареста било въпрос на лош късмет, като то било избрано от службите.

„Правилно беше решението и то вече се вижда. Въпреки, че стана пред цяла България, се твърди, че парите са подхвърлени, а представете си, ако беше станало извън медиите“, посочи той.

Гешев допълни, че не е сигурно, дали Иванчева ще успее да осъди България в Страсбург.

„Има медийна фиксация върху Иванчева и всичко се прехвърля върху прокуратурата. Условията в арестите, белезниците, не зависят от прокуратурата“, увери заместникът на Сотир Цацаров.

Запитан за обиските в адвокатски кантори, свързани с Цветан Василев, Иван Гешев каза, че нямало недосегаеми хора за прокуратурата в България.

Той допълни, че срещу един от адвокатите на бившия банкер (Лазар Карадалиев) е повдигнато трето обвинение за пране на пари, а вече били излезли данни и за пране на пари с посредничеството на руски олигарх, който е в санкционния списък на САЩ и ЕС.

„Недосегаеми хора в България няма. Могат да бъдат претърсени офиси на съдии и прокурори, да им бъде повдигнато обвинение, защо да не могат да бъдат претърсени офиси и на адвокати“, заяви Гешев за разследването срещу Карадалиев.

Припомняме, че преди дни група адвокати обвиниха спецпрокуратурата, КПКОНПИ и съда, че грубо погазват закона, извършвайки обиски в адвокатски кантори.

В отговор на въпрос Иван Гешев изтъкна, че пред него не стоял въпросът дали да става главен прокурор.

„Важно е да си свърша работата“, отбеляза той.

Попитан коя ще е следващата акция на прокуратурата, той обяви, че няма как да отговори, но бил казал на колегите си, че „ще е тежко и трудно, ще бъдат оплювани, но ще е интересно“.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук