Николай Бареков: Платформата „Обединени консерватори” има потенциал да се бори за първото място на европейските избори

0
23629

Имаме подкрепата на Европа да се създаде една силна консервативна платформа, която да има своите ярки идеологически посоки. „Обединени консерватори” ще бъде успешен проект, ако наистина консерваторите в България съумеем да се обединим. При благополучно завършване на преговорите, можем да се борим за първото или второто място на европейските избори.

Това заяви евродепутатът Николай Бареков в ефира на БНР.

„Подех инициативата за създаване на тази платформа, защото моята партия „Презареди България”, наследник на ББЦ, е единственият признат и легитимен член на Алианса на консерватори и реформистите в Европа /АКРЕ/, а в рамките на този парламент аз бях зам.-председател на Групата на ЕКР и постоянен член на Бюрото”, допълни той. Евродепутатът е категоричен, че консервативната ниша в България стои абсолютно свободна: „По мое мнение нито колегите от ГЕРБ, които са членове на ЕНП, нито колегите от Патриотичния фронт, които нямат изчистен идеологически облик, могат да бъдат кандидати за тази ниша”. Според него идеологията на бъдещата платформа трябва да бъде много ясно изчистена.

„Консервативната ниша е една от най-старите в европейската политика и имаме в момента уникалния шанс да се противопоставим на целия неолиберален модел, който се провали гръмко през последните 20 години. Европа е една много просто устроена цивилизация, ние сме еднокултурна християнска цивилизация повече от 15 века и няма смисъл да променяме нашия религиозен и човешки облик точно сега”, категоричен е той. От разговора стана ясно, че покани за включване в консервативната платформа са отправени към политическите партньори, с които ББЦ се яви на европейските избори през 2014-а година. Към момента преговорите са претърпели катастрофа единствено с ВМРО, поради „сблъсък на лични интереси”.

 „При тях водещият интерес е кой ще води листата – нещо, което мен не ме вълнува”, подчерта евродепутатът. „Съмишленик намерих в лицето на лидера на пария ПП „Атака” Волен Сидеров, разговорите там се водят вече половин година, той не поставя под въпрос лични интереси, с него говорим за идеология”, заяви още той. Евродепутатът опроверга и две от тезите по отношение на АКРЕ, които са тиражират последно време.

Едната е, че ВМРО щели всеки момент да си подадат документите за членство в Алианса и щели да бъдат веднага приети, а другата, че партията на Ердоган понастоящем е член на консервативното обединения на партии на от цял свят.

По отношение на членството на ВМРО, той заяви, че процедурата отнема не по-малко от 2 години и че идеологическите изисквания към бъдещите членове са много сериозни.

Във връзка с партията на Ердоган, той категорични заяви, че тя е със замразено членство в АКРЕ.

„Процесът бе иницииран от мен, от Моника Маковей и други евродепутати от Консервативния алианс, той приключи още преди няколко месеца, ние получихме официално писмо от зам.-председателя на Ердоган, който отговаря за външната политика на партията, в което се заяви ясно, че оттеглят своето членство”, обясни Бареков.

Като основни проблеми, пред които България е изправена днес, Бареков посочи все по-задълбочаващата се демографска криза. „Държавата ни е претърпяла огромен срив само в сравнение с 2017 година. Имаме с 5-6 хиляди българчета по-малко родени – по данни на Здравната каса от 58 000 през 2017 година до 53 000 през 2018 година ”, отбеляза той и подчерта, че е абсурдно подобен срив да се наблюдава по време, в което е управлявал вицепатриот по демографските въпроси в лицето на Валери Симеонов. По повод готвения на 10-и януари протест на превозвачите на площад „Люксембург“ срещу пакета „Мобилност“ Николай Бареков изрази съмнения, че демонстрацията ще постигне някакъв съществен резултат.

Той мотивира позицията си като изтъкна, че Брюксел не е в София и едва ли становищата на европейските институции могат да бъдат промени от сутринта до обяд, подобно на тези на българския премиер Бойко Борисов.

Според него въпросът е двояк.

„От една страна са правата на българските превозвачи, а от друга – правата на техните наемни работници”, смята той. Казусът трябва да се разглежда обективно, категоричен е Бареков.

„Разбирам, че българският бизнес е поставен пред опасността от фалит, но пакетът „Мобилност” дава възможност българските шофьори да получат едно достойно заплащане”, допълни той, като отбеляза, че по думите на правителството именно вдигането на работните заплати е приоритет за 2019-а година.

Бареков подчерта и че е първият български евродепутат, повдигнал този въпрос в Брюксел още през далечната 2015 година.

Той е категоричен, че трябва да се намери баланс между социалните интересите на работника и корпоративните и бизнес интереси на големите фирми.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук