Социолозите да се изказват и в деня на изборите, предлагат от ГЕРБ

0
13441

Да отпадне забраната за публикуване на социологически данни в реално време в печатните, електронните и информационните медии в изборния ден. Това се предлага с изменения в Изборния кодекс, внесено от депутати от ГЕРБ. Днес е последният срок за внасяне на предложения за промени.

Като мотив за промените се изтъква практиката тези данни да се публикуват в различни социални мрежи, така или иначе през целия изборен ден.

Така се пораждала неравнопоставеност.

Депутатите се позовават и на данни от доклад на ЦИК в периода 2015-2017 г., в който са посочени множество сигнали за публикуването и оповестяването на резултати от социологически изследвания в деня преди изборите (денят за размисъл) и в изборния ден. 

Според вносителите с отпадането на забраната ще има равнопоставеност между всички медии.

В момента резултатите от социологическите проучвания се оповестяват след 20,00 часа на изборния ден.

Предвидената глоба за нарушения е от 2000 до 5000 лв.

Тези санкции обаче не могат да се налагат, тъй като това, което публикуват търговски електронни медии, е алегорично с имена на животни, коли, населени места, а не се посочват реалните имена на политическите сили.

Предложения за изменения са внесли още от БСП, които настояват изчистване на т.нар. „мъртви души“ в публичен регистър на избирателите, а от „Воля“ имат предложение за видеонаблюдение при преброяване на бюлетините в края на изборния ден.

В първоначалния законопроект за изменение на Изборния кодекс управляващите предложиха отлагане на масовото въвеждане на машинното гласуване и премахване на номерата на партиите в  бюлетината, което беше подкрепено на първо четене.

Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук