Цацаров обяви 2018-та за годината на спецпрокуратурата

0
13667
Снимки/източник: Петър ХРИСТОВ, DAILYPRESS-bg.com / София

Ако трябва да постави оценка на кого е настоящата година, то трябва да бъде годината на специализираната прокуратура, заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред БНТ.

От цялата си активност прокуратурата печели приятели и врагове, отчете той и допълни, че достатъчно е работил в съда, за да знае какво е мерило за ефективност в съдебната система.

Ефективността на акциите е едно от най-важните, но е важно и как ще завършат досъдебните производства. Целта е да се стигне до атестата на работата на държавното обвинение, обясни Цацаров.

На въпрос кои са критиците и кои са съмишлениците на прокуратурата, той отбеляза, че критиците на прокуратурата не се менят като лица и убеждение, менят се само времето и техните тези.

Цацаров припомни, че за държавното обвинение се е говорило като за бездействаща прокуратура, но сега, когато тя набира сила и скорост и започна да преследва фигури, за които в миналото не е могло да се помисли, е започнала да се издига нова теза.

Главният прокурор се похвали, че за прокуратурата е започнало да се говори затова, че е пусната в действие „една репресивна машина на специализираната прокуратурата и КПКОНПИ“.

„Това, което се случва сега, не е удобно за тях. За критиците е удобна една бездействаща прокуратура“, отсече главният прокурор.

От всички приказки за диктатура и терор на специализирани институции, не могат да се притесняват нормалните български гражданиТе не са придобили вестник на 30 години, не са придобили приватизирани предприятия и не са станали моралния вектор на обществото, който да определя кой бизнес е добър и кой лош, анализира главният прокурор.

Маските няма да помогнат за качеството на разследванията, категоричен е Цацаров и допълни, че трябва да се използва това, което е дал законът.

Цацаров обясни, че общият език с шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов е само по задължения. Главният прокурор не вижда нищо градивно освен атаките и критиката срещу прокуратурата от страна на председателя на ВКС.

Цацаров не е чул от Панов градивна идея за развитието на съдебната система. Ако чуе обаче добри думи за развитието на съдебната система, то мнението му може да се промени.

Относно ветото на държавния глава Румен Радев за промените в Закона за промени в Наказателния кодекс, главният прокурор е на мнение, че ветото може да се ползва, за да се направи разпоредбата работеща.

Тя трябва да преследва престъпността, а не да нарушава правата на българските граждани, призова той.

Цацаров отчете, че българските затвори са в ужасни битови условия, но те не са такива само за бившия кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова. Той не се съмнява в обективността на обвинението им.

„Ако трябва да бъдем обективни, не трябва да бъдем лицемери“, призова главният прокурор.

На въпрос кой се очаква да бъде новият главен прокурор, Цацаров отговори лаконично, че е рано е да се търси отговор. Според него обаче следващият главен прокурор ще бъде този, който получи повече от 17 гласа от Висшия съдебен съвет и указ от президента.

„Никой главен прокурор не трябва да си мисли, че може да е човекът, който да определи и посочи кой ще влезе след него“, призова главният прокурор. Той иска да бъде човек, който да може да устои на битките и да запази на независимостта прокуратурата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук