ГЕРБ обявиха Кирил Петков за лъжец на извънреден брифинг и обясниха защо

0
143

Не обичам евтините политически внушения, но не е хубаво да се лъже, особено в парламента, каза Томислав Дончев 

Томислав Дончев от ГЕРБ атакува Кирил Петков на извънреден брифинг в централата на партията на Бойко Борисов в петък вечер.

Поводът е обявеното от премиера по-рано днес в парламента, че Планът за възстановяване и устойчивост на България е изпратен в Брюксел за разглеждане от Европейската комисия.

„Днес по време на процедура по блиц контрол в НС имах възможност да задам въпрос на министър-председателя във връзка с голямото закъснение при разработването и подаването на новата версия на Плана за възстановяване и устойчивост, текстовете по оперативните програми и споразумението за партньорство.

Защото напомням програмният период започна началото на 2021 година, тя изтече като нулева и аз се безпокоя, че голяма част, ако не и цялата 2022 г. също ще бъде нулева“, каза Дончев.

„Г-н Петков в пленарна зала ме информира, цитирам: „В отговор на вашия въпрос директно мога да кажа, че Планът е предаден на европейската комисия, която го разглежда в момента“. Което стана повод да реагирам, защото ако наистина на европейската комисия е пратен нов план, това е проблем, нещо повече – това е безобразие. Защото не може да се изпраща документ, който никой в България не е виждал. Или това не е истина.

Днес говорител на европейската комисия заяви, че Планът, с който разполагат, е подаден на 15 октомври 2021 г. Това е планът „Пеканов“, разработен от второто служебно правителство“, продължи бившият вицепремиер.

„Доколкото правителството на г-н Петков беше избрано два месеца след това. Искам да попитам в такъв случай, при условие, че европейската комисия твърди, че Планът, с който разполагат е подаден на 15 октомври, истина или лъжа са думите на г-н Петков от днес – че Планът е предаден на европейската комисия в момента и тя го разглежда?

Аз много не обичам евтините политически внушения, но не е хубаво да се лъже, особено в парламента. И заради това поведение ще бъдем принудени внимателно да анализираме всяка дума на министър-председателя, за да преценяваме дали е истина или лъжа“, добави Томислав Дончев.

blitz.bg

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук